Wat hoort er in een functieprofiel te staan

Wat hoort er in een functieprofiel te staan? Breiden jouw werkzaamheden zich zodanig uit dat je extra capaciteit nodig hebt? Dan krijg je te maken met het functieprofiel. Hoe valt dit woord het best te omschrijven? Eigenlijk is een functieprofiel een nauwkeurige omschrijving van een takenpakket. In dit geval zal het dus gaan om het takenpakket van een nieuwe werknemer of ingehuurde kracht.

Lees verder na de afbeelding.

Functieprofiel - Wat hoort erin te staan

De functieomschrijving voor een werknemer of zzp-er

Je hebt natuurlijk allang gemerkt in welke richting de arbeidsmarkt zich heeft ontwikkeld. Veel werkzaamheden kun je tegenwoordig ook overlaten aan een ingehuurde kracht. Dit zal een zzp-er zijn en die komt dus niet bij jou in dienst. Ook voor de werkzaamheden die deze zelfstandige verricht, is het nuttig om een functieprofiel te schrijven. De zzp-er die jij inhuurt weet dan precies wat jij van hem of haar verwacht, terwijl er ook geen conflicten hoeven te ontstaan als je meerdere krachten tegelijk inhuurt. Elke ingehuurde kracht is dan namelijk door een heldere functieomschrijving gebonden aan het eigen domein.

Functieprofiel bij het sollicitatie- of kennismakingsgesprek

Wanneer je iemand uitnodigt om voor jou te komen werken, doe je dit meestal met behulp van een vacaturetekst. In feite is zo’n vacaturetekst een samengevatte versie van het functieprofiel. De taken worden kort beschreven en ook de terreinen waarop de verantwoordelijkheden liggen staan hier in. Wanneer je vervolgens iemand uitnodigt om met jou over de openstaande functie te komen praten, gebruik je de complete versie van het functieprofiel. Voorafgaand aan het gesprek kan de sollicitant ook zelf alvast het functieprofiel bij jou opvragen. Zo zijn jullie beiden goed voorbereid en weet de sollicitant precies wat er in de nieuwe functie van hem of haar wordt verwacht.

Een functieomschrijving is niet vrijblijvend 

Een door jou opgesteld functieprofiel schept van beide kanten verplichtingen. Aan de ene kant is er de nieuwe werknemer of ingehuurde kracht. Deze zal aan de vereisten die in het functieprofiel staan beschreven moeten voldoen. Maar ook jij bent aan het functieprofiel gebonden. Bijvoorbeeld als je het functioneren van je werknemer beoordeelt, of in gesprek gaat met de ingehuurde kracht om te beoordelen of de afgesproken taken zijn vervuld. Het voordeel van een goed opgesteld functieprofiel is de helderheid die tussen jou en de ander bestaat. Bovendien kan een functieprofiel altijd in onderling overleg worden aangepast. Bijvoorbeeld als het product verandert, het aantal uren waarin gewerkt wordt wijzigt of de verantwoordelijkheden worden uitgebreid. 

Wat hoort er in een functieprofiel te staan?

Een goede functieomschrijving kent geen onduidelijkheden. Zo weet iedereen gelijk waar hij of zij aan toe is. Je beschrijft het product waarmee de kandidaat aan de slag zal gaan. Je hoopt immers op iemand die een ‘klik’ heeft met jouw product. Daarnaast beschrijf je de communicatielijnen binnen jouw bedrijf, zodat uit het functieprofiel ook direct de werksfeer en opbouw van je bedrijf blijkt. Hierbij besteed je ook aandacht aan de plaats in de organisatie waar jouw kandidaat zijn of haar plek vindt. In een functieomschrijving komt uiteraard de hoogte van het salaris aan bod en misschien bied jij ook nog enkele secundaire arbeidsvoorwaarden. Beschrijf de werkzaamheden, de bevoegdheden en verantwoordelijkheden en het aantal uren waarvoor de kandidaat wordt gezocht. Natuurlijk besteed jij aandacht aan de opleidingseisen en aan eventuele ervaring van jouw kandidaat.

Neem voor het schrijven van het functieprofiel genoeg tijd. Wees helder en concreet. Pas je eisen aan de bestaande arbeidsmarkt aan. Is de arbeidsmarkt krap, bedenk dan welke geschiktheidseisen je eventueel kunt laten vervallen. Bij een dergelijke souplesse neemt het aantal geschikte kandidaten gelijk weer een beetje toe.

Delen wordt gewaardeerd!

Reader Interactions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]