Wat is een organogram?

Ontwar de complexiteit van je organisatie met een organogram! Deze blogpost legt uit hoe deze praktische tools je helpen om structuur en hiërarchie in beeld te brengen. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

  Een organogram is een afbeelding, model of schema van de organisatiestructuur van een onderneming. Deze wordt ook wel een organisatieschema of organigram genoemd.

  Nut van een organogram

  Het doel van een organogram is het duidelijk en overzichtelijk in kaart brengen van de structuur van een onderneming: welke afdelingen en divisies zijn er, wie staat aan het hoofd en wie zijn de medewerkers. De hiërarchische verhoudingen waarin de werknemers binnen een bedrijf tot elkaar staan worden hiermee eveneens in beeld gebracht.


  Wil je meer weten over het creëren van structuur binnen je bedrijf of afdeling, download dan ons gratis e-book met tips voor bedrijven en afdelingen.


  Lees verder na de afbeelding.

  Organogram

  © Kennisdomein

  Een organogram maakt inzichtelijk hoe de organisatie feitelijk in elkaar zit. Er wordt inzichtelijk gemaakt wie welke bevoegdheden heeft en welke verantwoordelijkheden draagt en het schema vormt de basis voor de interne communicatie. Hoe hoger iemand in het schema staat getekend, hoe meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden deze persoon draagt. Overigens gaat het hier niet om bepaalde personen maar om functies.

  Een heldere organisatiestructuur helpt bij het maken van functieprofielen en functieomschrijvingen. Dit is bijzonder belangrijk bij onder meer werving- en selectie en bijvoorbeeld bij een reorganisatie om zo te zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek. Uit de functieprofielen kunnen de functie eisen en de taakomschrijvingen worden gedestilleerd.

  Soorten

  Er worden drie vormen van het organogram onderscheiden:

  1. De verticale schemavorm
  2. De horizontale schemavorm
  3. De concentrische schemavorm

  Bij de verticale schemavorm staat de werkgever aan de top en wordt door middel van blokken de organisatiestructuur daaronder weergegeven.

  Bij de horizontale schemavorm wordt de werkgever aan de linkerzijde weergegeven waarna richting rechts de organisatiestructuur wordt uitgerold. Voordeel van deze vorm van een organogram is dat de hiërarchie minder dominant lijkt.

  De concentrische schemavorm: hierbij wordt de organisatiestructuur weergegeven in cirkels. De werkgever van de onderneming staat in het midden en de afdelingen zijn om de baas heen gegroepeerd. Hier ligt vooral de nadruk op samenwerking.

  Aan de hand van het organogram kan vervolgens aandacht worden besteed aan het opstellen van functieprofielen en taakomschrijvingen en werkprocessen.

  Wil je meer weten over het creëren van structuur binnen je bedrijf of afdeling, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 2 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Kantoorruimte binnen in oud gebouw
  Over ondernemen
  Voor ondernemers zijn er allerlei regelingen die ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. S...
  Man en vrouw in zakenkleding geven elkaar hand
  Over ondernemen
  In dit blog bekijken we de CAO nader. De vraag ‘Welke CAO voor mijn bedrijf’ is immers niet goed te beantw...
  Laptop met wat een online marketing specialist doet
  Over ondernemen
  Een marketingspecialist is iemand die je helpt je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar wat doet e...
  Kubistisch kantoor in de avond
  Over ondernemen
  Het kopen van een bedrijfspand heeft nogal wat voordelen, maar soms is het beter (eerst) te huren. In dit ...
  Meer artikelen over Over ondernemen