Naar een Family Entertainment Center

Ongelooflijk wat je tegenwoordig allemaal kunt doen tijdens een uitje. Zo kun je naar een Family Entertainment Center (FEC); zowel voor bedrijfsuitjes als voor familie uitjes. Wat zijn dat precies, FEC’s, wat kan je er doen, waarom is het zo populair? En wat betekenen de afkortingen VR & AR? Is het gevaarlijk, duur, is het zoiets als een pretpark en waar vind je ze? Hieronder gaan we dieper in op de Family Entertainment industrie en met name op de FEC’s. 

Inhoudsopgave

    Lees verder onder de afbeelding.

    De opkomst van het Family Entertainment Center

    Wat is een Family Entertainment Center?

    Een Family Entertainment Center is een plek waar bezoekers gebruik kunnen maken van meerdere activiteiten onder één dak. FEC’s zijn meestal overdekt hoewel je ook steeds vaker buiten activiteiten kunt doen. Het is een kleiner ‘park’ dan de Efteling of Walibi maar groter dan een reguliere speeltuin. Vaak zijn FEC’s gethematiseerd en er worden altijd meerdere activiteiten aangeboden. Het is de bedoeling dat een groep mensen zich kan vermaken door samen dingen te doen en te beleven. Spanning hoort daar zeker bij hoewel er ook FEC’s zijn die zich vooral richten op kennis en leren. 

    De groepen die gebruik maken van FEC’s zijn zeer divers. Vriendengroepen, tieners, schoolklassen, vrijgezellenfeestjes, met het hele gezin of als bedrijfsuitje. Je verblijft meestal niet een hele dag in een FEC maar enkele uren. In die tijd doe je leuke dingen en vaak wordt er ook gegeten. Een bezoek aan een FEC is goedkoper dan aan een groot pretpark en daardoor aantrekkelijker om -vaker- te doen. 

    Wat kan je zoal doen in een FEC?

    FEC’s bieden in grote lijnen dezelfde activiteiten aan waarbij zij zich proberen te onderscheiden door juist een of meer bijzondere activiteiten aan te bieden. In de meeste entertainment centers kun je bowlen, karten, mini golf spelen, paintballen en virtuele spellen spelen. Daarnaast is goed eten en drinken belangrijk en bij sommige FEC’s kan je zelfs overnachten.

    Virtuele spellen spelen

    Virtuele spellen nemen een steeds belangrijkere plaats in binnen FEC’s. VR & AR: Virtual Reality en Augmented Reality. Het verschil uit zich vooral in de bril die men tijdens het spel draagt. Tijdens een Virtual Reality spel draag je een VR-bril die is aangesloten op een computer of smartphone. Je ziet niets meer van de echte wereld om je heen maar maakt zelf deel uit van een virtuele wereld. De bril en computer reageren op je hoofdbewegingen. 

    Tijdens een Augmented Reality spel draag je een AR-bril en blijf je de wereld om je heen waarnemen. Deze wordt echter vermengd met hologrammen die je met handbewegingen kunt sturen. 

    In de Ketelfabriek in Venray bijvoorbeeld kan je dergelijke virtuele spellen spelen. Met een VR helm op je hoofd bevind je je opeens in een virtuele achtbaan, onder water of kan je monsters beschieten. Ook de gasten die niet meespelen hebben veel plezier, namelijk om het gestuntel van de deelnemers. Veel FEC’s breiden hun aanbod met VR & AR games uit. Ze zijn namelijk razend populair. 

    Waarom zijn FEC’s zo populair?

    Spelen verbinden we met kind zijn maar niets is minder waar. Iedereen, jong en oud, vindt het leuk om te spelen. Vooral met elkaar. Van spelen leren we. We leren over onszelf maar ook over de ander. Daarom is het ook zo leuk om met vrienden en familie spellen te spelen. Ook leuk, en heel zinvol, is spelen met collega’s. Zo leer je elkaar van een heel andere kant kennen. Leer je de sterke en zwakke kanten van je collega’s kennen en kan je elkaar nog beter begrijpen en aanvullen. Het creëert ook band. 

    Daarnaast vinden we plezier hebben belangrijk en fijn. Lachen, fysiek bezig zijn, je hersens uitdagen, spanning voelen, winnen, nieuwe dingen leren, het komt allemaal aan bod in een Family Entertainment Centre. Tenslotte is de bijzondere ervaring belangrijk, iets dat je nog niet eerder deed of meemaakte. Houd je van zwemmen? Een FEC met een zwembad biedt je dan nieuwe ervaringen en is heel iets anders dan rustig baantjes trekken. Gekke glijbanen, beweegbare vloeren, eten en dansen bij de pool, onder water spelletjes, knuffelmuren en andere belevenissen. 

    Een stukje geschiedenis van de FEC’s

    Het eerste Nederlandse Family Entertainment Centre (FEC) werd in 1993 geopend in het zuiden van ons land. De ontwikkeling van het fenomeen verliep daarna lang niet overal op dezelfde manier. Kijk je naar het ontstaan van de verschillende centra, dan zie je dat in de meeste gevallen bestaande activiteiten stapsgewijs zijn uitgebreid. Een centrum met kartbanen opende ook bowlingbanen of escaperooms. Soms werden er indoor klimwanden toegevoegd en vaak werden er activiteiten ontwikkeld op het gebied van gaming. Na ruim 25 jaar telt Nederland een kleine 30 centra die nadrukkelijk de naam FEC kunnen dragen.

    Waar en gevaar

    FEC’s vind je inmiddels door heel Nederland en natuurlijk ook daarbuiten. In de VS, Canada, Engeland en Mexico zie je ze al veel langer. Doorgaans richten FEC’s zich op een groter gebied rond een stad en de meest populaire dagen zijn de middagen in het weekend en de donderdagavond en zaterdagavond. De locatie is doorgaans bijzonder en aantrekkelijk aangekleed en de meeste FEC’s ontwikkelen een sterk eigen thema.  

    Gevaarlijk is een FEC niet. Dit gegeven maakt het voor ouders juist aantrekkelijker om erheen te gaan met hun kinderen of oudere kinderen er af te zetten. De FEC’s zijn goed beveiligd, de spelletjes die mogen worden gespeeld moeten voldoen aan veiligheidseisen, voorwaarden aan leeftijd of bijvoorbeeld lengte. Een bezoek aan een FEC is niet echt duur in verhouding tot een bezoek aan een groot pretpark. Daarbij komt dat je zelf kunt bepalen hoe lang je blijft en welke spellen je speelt. Je kunt het zo duur, of voordelig, maken als je zelf wilt. Veel FEC’s bieden ook arrangementen en er zijn vaak aanbiedingen. Soms loont het om buiten de populaire tijdstippen naar een FEC te gaan. 

    Welke Family Entertainment Centers (FEC’s) zijn er in Nederland?

    Planet Awesome in Nijmegen: Een groot FEC met een uniek aanbod aan uitdagende activiteiten met een hoge wow factor en een uitstekende horecagelegenheid onder één dak. Denk hierbij aan multilevel karting, lasergaming, glow in the dark golf, bowling, VR escape rooms en diverse arcade games.

    FEC Sevenum in Tilburg: een wat kleiner FEC, voornamelijk gericht op gezinnen met kinderen. Je vindt er Mattel Play, een speelgebied voor ouders & kinderen. The Portal Action House, een fysieke gamewereld met drie uitdagende levels op het gebied van freerunnen, trampoline springen en pumptrack. Lekker fysiek bezig zijn dus. In The Portal Lasergame kan je met groepen lasergames spelen waarbij licht- en geluidseffecten het plezier vergroten. 

    De Voltage in Limburg: een groot FEC. Dit park biedt meer dan 50 activiteiten en je kunt je dagprogramma helemaal naar wens samenstellen. Naast karten, lasergamen en bowlen vind je hieronder meer escaperooms, botsauto’s, arrowshooter, rodeo, kan je er sumo worstelen, darten en tientallen andere spellen spelen. Er zijn arrangementen, kinderfeestjes, workshops, zaalverhuur en je kunt er kiezen uit een heel uitgebreid aanbod op het gebied van eten en drinken. Van steengrillen tot patat met kroket of een volledig Kerstmenu. 

    Eerste publicatie op: 3 december 2019
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Groep mensen die op kantoor samenwerkt
    Organiseren
    Hoewel thuiswerken de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, zijn de voordelen van op kantoor we...
    Effectief vergaderen met optimaal resultaat
    Organiseren
    Vergaderen is veel meer dan alleen maar met een groep mensen (
    Welke outfit trek je aan voor een videosollicitatie?
    Organiseren
    Tijdens een sollicitatiegesprek wil je goed voor de dag komen. De eerste indruk kun je immers niet overdoe...
    10 tips voor digitaal vergaderen
    Organiseren
    In de nieuwe werkelijkheid die het coronavirus ons heeft gebracht, heeft digitaal vergaderen een belangrij...
    Meer artikelen over Organiseren