Wat is projectmanagement?

Projectmanagement betekent kortweg het beheersen van projecten, doorgaans binnen een bedrijf. Het projectmanagement zelf bestaat uit verschillende hoofdfasen:

 • De organisatie van het project
  • bepaling omvang van het project
 • Voorbereiding  van het project
 • De planning
  • eventueel opdeling van het project in fasen en deelprojecten
 • De uitvoering
  • doorgaans bestaande uit meerdere fasen
 • De afronding en oplevering van het project.

Het project wordt geleid door een projectmanager en afhankelijk van de grootte van het project is er sprake van deelprojecten en projectleiders per deelproject. Per project en deelproject worden teams en teamleiders ingezet. Projectmanagement betekent ook de opvolging van de projectvoortgang, verslaglegging, sturen en bijsturen.

Lees verder na de afbeelding.

Projectmanagement

Methoden projectmanagement

Er bestaan veel verschillende projectmanagementmethoden. Een voorbeeld van een projectmanagementmethode is IPMA. De International Project Management Association (IPMA) is een internationale organisatie voor de promotie van projectmanagement en is actief in 40 landen. IPMA is vooral competentiegericht.

De projectmanagementmethode Agile is een voorbeeld van een projectmanagementmethode die speciaal is gericht op softwareontwikkeling. De betekenis van Agile is behendig, lenig.

Sommige projectmanagementmethodes zijn gecertificeerd hetgeen betekent dat de projectleider in het bezit moet zijn van een diploma om de projectmanagementmethode te mogen gebruiken.

Instrumenten

In tegenstelling tot een algemeen manager geeft een projectmanager leiding aan een eenmalig project met een tastbaar eindresultaat. Een projectmanager kan doorgaans niet terugvallen op routine en er wordt dan ook een groot beroep gedaan op het improvisatievermogen. De projectmanager moet een goede balans vinden tussen technische zaken, het managen en de aansturing van het team.

Een eerste belangrijk instrument van de projectmanager is de projectmanager zelf. Goed persoonlijke leiderschap is een vereiste, naast deskundigheid en vaardigheid. De projectmanager heeft het commitment nodig van alle betrokkenen: de opdrachtgever, de teamleden en de teamleiders.

Een ander instrument dat wordt gebruikt in het projectmanagement is de Gantt-grafiek. Het is een visueel hulpmiddel om de planning en voortgang van een project te laten zien. De Gantt-grafiek werd gebruikt bij grote bouwprojecten waaronder de Hoover Dam in 1931 en het interstate highway-netwerk in 1956 en wordt inmiddels wereldwijd beschouwd als een geaccepteerde standaard. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van software om structuur te creëren, taken toe te wijzen en een goed overzicht te krijgen van de voortgang. Kennisdomein maakt hiervoor gebruik van Asana. Deze tool is gratis voor kleinere projectgroepen en kan, indien nodig, eenvoudig opgeschaald worden.

Team Kennisdomein

Van Kennisdomein
Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
Meer informatie

Reacties

 1. R. Nienhuis schreef:

  Hallo mensen,
  De uitleg over projectmanagement is helemaal duidelijk. Mag ik dit gebruiken voor mijn HBO-leerdoel over projectmanagement?

  Reina Nienhuis, casemanager DJI PI Alphen aan den Rijn

  1. Chadli Hachani schreef:

   Beste Reina,

   Leuk om te horen dat je het wilt gebruiken. Dat is toegestaan mits er een bronvermelding naar Kennisdomein.nl wordt gebruikt.

   Succes met je HBO-leerdoel.

   Grt. Chadli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling-Deel3
Marketing tips en uitleg

19-01-'23

19 januari 2023

De inzet van marketing (deel 3)
Het afgelopen decennium is de inzet van marketing in een stroomversnelling geraakt. Marketeers hebben afko...
Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling-Deel2
Ondernemen

19-01-'23

19 januari 2023

Het nut van een businessplan (deel 2)
Wat is nu de juiste manier om te starten en wat is het nut van een businessplan? Waar sommigen zonder plan...
Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling-Deel1
Ondernemen

19-01-'23

19 januari 2023

Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling (deel 1)
In deze blogreeks lees je meer over de vraag waarom het belangrijk is om vooraf na te denken over de besta...
Het belang van employer branding
Ondernemen

19-01-'23

19 januari 2023

Het belang van employer branding
Voordat we vertellen wat het belang van employer branding is vertellen we eerst wat employer branding prec...
Meer artikelen over Ondernemen

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.