Wat is projectmanagement?

Projectmanagement betekent kortweg het beheersen van projecten, doorgaans binnen een bedrijf. Het projectmanagement zelf bestaat uit verschillende hoofdfasen:

Inhoudsopgave
  • De organisatie van het project
   • bepaling omvang van het project
  • Voorbereiding  van het project
  • De planning
   • eventueel opdeling van het project in fasen en deelprojecten
  • De uitvoering
   • doorgaans bestaande uit meerdere fasen
  • De afronding en oplevering van het project.

  Het project wordt geleid door een projectmanager en afhankelijk van de grootte van het project is er sprake van deelprojecten en projectleiders per deelproject. Per project en deelproject worden teams en teamleiders ingezet. Projectmanagement betekent ook de opvolging van de projectvoortgang, verslaglegging, sturen en bijsturen.

  Lees verder na de afbeelding.

  Projectmanagement

  Methoden projectmanagement

  Er bestaan veel verschillende projectmanagementmethoden. Een voorbeeld van een projectmanagementmethode is IPMA. De International Project Management Association (IPMA) is een internationale organisatie voor de promotie van projectmanagement en is actief in 40 landen. IPMA is vooral competentiegericht.

  De projectmanagementmethode Agile is een voorbeeld van een projectmanagementmethode die speciaal is gericht op softwareontwikkeling. De betekenis van Agile is behendig, lenig.

  Sommige projectmanagementmethodes zijn gecertificeerd hetgeen betekent dat de projectleider in het bezit moet zijn van een diploma om de projectmanagementmethode te mogen gebruiken.

  Instrumenten

  In tegenstelling tot een algemeen manager geeft een projectmanager leiding aan een eenmalig project met een tastbaar eindresultaat. Een projectmanager kan doorgaans niet terugvallen op routine en er wordt dan ook een groot beroep gedaan op het improvisatievermogen. De projectmanager moet een goede balans vinden tussen technische zaken, het managen en de aansturing van het team.

  Een eerste belangrijk instrument van de projectmanager is de projectmanager zelf. Goed persoonlijke leiderschap is een vereiste, naast deskundigheid en vaardigheid. De projectmanager heeft het commitment nodig van alle betrokkenen: de opdrachtgever, de teamleden en de teamleiders.

  Een ander instrument dat wordt gebruikt in het projectmanagement is de Gantt-grafiek. Het is een visueel hulpmiddel om de planning en voortgang van een project te laten zien. De Gantt-grafiek werd gebruikt bij grote bouwprojecten waaronder de Hoover Dam in 1931 en het interstate highway-netwerk in 1956 en wordt inmiddels wereldwijd beschouwd als een geaccepteerde standaard. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van software om structuur te creëren, taken toe te wijzen en een goed overzicht te krijgen van de voortgang. Kennisdomein maakt hiervoor gebruik van Asana. Deze tool is gratis voor kleinere projectgroepen en kan, indien nodig, eenvoudig opgeschaald worden.

  Wil je meer weten over het inhuren van een bedrijfsadviseur, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 3 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Lancering van een start up
  Over ondernemen
  Ben je klaar om je startup te verwezenlijken? In dit blog delen we waardevolle tips en inzichten die je op...
  Leidinggevende die zijn team aanstuurt
  Over ondernemen
  Leiderschap is een kunst en een wetenschap. Ontdek de geheimen van effectief leiderschap, leer diverse sti...
  Prestatie geleverd - man is blij
  Over ondernemen
  Wil je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek hoe je dat aa...
  Foto van een verkoper die spullen verkoop
  Over ondernemen
  Is adverteren de sleutel tot succes voor jouw bedrijf? In deze blog ontrafelen we de voors en tegens, en d...
  Meer artikelen over Organiseren