Agile werken: de flexibele aanpak

Een nieuw project, maar het eindresultaat nog onbekend? Geen stress! Agile werken staat garant voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Ontdek hoe het jouw team helpt!

Inhoudsopgave

  De letterlijke vertaling van Agile is “behendig” of “lenig”. Wanneer men start met Agile werken binnen het bedrijf, dan staat behendigheid bij de uitvoering van een project centraal. Een team dat hiervoor heeft gekozen voor de uitvoering van een project, kan gebruik maken van de deze behendigheid. Deze teams weten dat gedurende de looptijd van een project omstandigheden kunnen veranderen en spelen moeiteloos in op veranderingen. Agile teams floreren als de deelnemers mensen zijn die niet bang zijn voor verandering en niet per se op zoek zijn naar zekerheden. Een project mag starten, ook al staat het eindresultaat nog niet helemaal vast. 

  Agile werken omarmt veranderingen

  In tegenstelling tot de traditionele projectaanpak, waarbij verandering zoveel mogelijk uit de weg wordt gegaan, omarmt Agile werken veranderingen. Waar traditionele teams specificaties vastleggen en een formeel proces inrichten, breekt Agile projecten op in korte perioden (iteraties). Deze iteraties duren twee tot vier weken en zijn kleine projecten op zichzelf. Deze kleine projecten worden sprints genoemd en voltrekken zich volgens een vast ritme. Agile werken stelt het team in staat zich snel aan te passen aan een gewijzigde situatie, aan nieuwe wensen van de klant en aan andere veranderingen. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Scrum team man met baard en bril

  © Kennisdomein

  Kleine en grote projecten

  Agile werken is geschikt voor kleine projecten maar bij uitstek ook voor grote, complexe projecten. Complexe projecten worden door gebruikmaking van de Agile methodiek in iteraties gehakt waardoor veranderingen geen probleem vormen maar een bijstelling van het plan en uitdaging tot creativiteit betekenen. Het team speelt voortdurend in op veranderingen. Belangrijk is om open en communicatief te zijn en te blijven. 

  Agile werken en Scrum 

  Agile is een methodiek die bestaat uit verschillende principes en methodes. Binnen één project kunnen meerdere methodes worden ingezet, waaronder Scrum. Andere methodes binnen Agile zijn DSDM, (R)UP en Extreme Programming (XP). Deze methodes gaan alle uit van dezelfde basisprincipes die zijn vastgelegd in het ‘Agile Manifest’.

  Scrum is de meest populaire methodiek binnen de Agile aanpak. Agile en Scrum overlappen elkaar en vullen elkaar aan. Een team dat werkt volgens de Scrum methodiek is zelfsturend en multidisciplinair en wordt doorgaans gefaciliteerd door de scrummaster. Het hele team pakt het project op en is betrokken bij de organisatie ervan. Ook de Scrum methodiek werkt met korte tijdsperiodes, meestal van één tot vier weken en het team komt dagelijks bijeen tijdens een kortdurende vergadering van maximaal 15 minuten. Dit wordt de start of the day genoemd.

  Wil je meer weten over agile werken, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 4 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Scherm met data
  Over ondernemen
  In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
  Zwangere vrouw met blond haar
  Over ondernemen
  Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
  Man met donkere haren en ledlampen
  Over ondernemen
  In een wereld die steeds meer gedreven wordt door commerciële belangen en concurrentie, is het merkenrecht...
  Zakenmensen die bij een diep gat staan
  Over ondernemen
  Het maken van een strategische planning is een must voor elk bedrijf. Zo’n planning gaat over alles wat me...
  Meer artikelen over Organiseren