Het verschil tussen eerstelijns en tweedelijns zorg

Verward over eerstelijns en tweedelijns zorg? Deze blogpost verhelderd deze termen en helpt je begrijpen waar je recht op hebt bij vergoedingen. Lees verder voor duidelijkheid!

Inhoudsopgave

  Het zijn veel gehoorde termen maar veel mensen vragen zich toch af wat het verschil tussen eerstelijns en tweedelijns zorg nou precies is. Kort gezegd komt het erop neer dat je bij een eerstelijns zorgverlener direct terecht kunt zonder dat je een verwijzing van een arts nodig hebt. Je kunt dus gewoon bellen of mailen en een afspraak maken met een van de zorgverleners uit de eerstelijns zorg. Wil je gebruik maken van de diensten van zorgverlening uit de tweedelijns zorg, dan heb je altijd een verwijzing nodig van een arts. Meestal is dat je huisarts. In dit artikel kijken we welke zorgverleners onder de eerstelijns en welke onder de tweedelijns zorg vallen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel vragen over de vergoedingen waarop je recht hebt. Ook daar gaan we nader op in. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Het verschil tussen eerstelijns en tweedelijns zorg

  Wat valt er onder de eerstelijns zorg

  Onder de eerstelijns zorg valt allereerst de huisarts. Ook de praktijkondersteuners bij de huisarts vallen onder de eerstelijns zorg. De mondzorg valt eveneens onder de eerstelijns zorg: tandartsen en mondhygiënisten, tandprothetici en orthodontisten. 

  De fysiotherapeut valt onder de eerstelijns zorg maar vaak kom je hier terecht na een verwijzing van je (huis)arts. Ook kan het zijn dat een fysiotherapeut je na een eerste consult verwijst naar de huisarts om een diagnose te laten stellen voordat hij of zij met de behandeling kan beginnen. Apothekerszorg, thuisverpleging, maatschappelijk werkers en psychologen bij het consultatiebureau vallen ook onder de eerstelijns zorg. Soms is wel een indicatie nodig.

  Hoe zit het met de vergoedingen voor eerstelijns zorg

  Je mag er niet klakkeloos vanuit gaan dat de zorg die je krijgt volledig wordt vergoed door je zorgverzekering. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat wanneer je de zorg wel vergoed krijgt, toch eerst je eigen risico moet benutten. Een bezoek aan de huisarts wordt altijd vergoed en gaat ook niet af van je eigen risico. Of je een vergoeding krijgt voor andere eerstelijns zorg hangt af van je zorgverzekering. Sommige diensten uit de eerstelijns zorg zitten in de basisverzekering zoals de huisarts maar de meeste niet. Misschien heb je een aanvullende verzekering afgesloten en kan de eerstelijns zorg vanuit deze aanvulling worden vergoed. Soms is het lastig om precies na te gaan wat nou wel en wat niet wordt vergoed. Bijvoorbeeld fysiotherapie. Ook wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten krijg je de kosten van fysiotherapie niet altijd volledig vergoed. Soms moet je bijvoorbeeld de eerste 12 behandelingen zelf betalen waarna de volgende behandelingen pas worden vergoed. Het is dus zaak om na te gaan hoe dat precies bij jou zit.

  Hoe worden tandartskosten vergoed? 

  Tandartskosten zitten niet in de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar zijn echter wel verzekerd voor tandartskosten in de basisverzekering. Controles, gaatjes vullen en sealen wordt allemaal vergoed maar als het kind een kroon, brug of beugel nodig heeft dan moet dit wel zelf worden betaald. Wil je dat de kosten van de tandarts worden vergoed dan dien je hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen voor de tandarts. Zo is er altijd een maximale jaarlijkse vergoeding en wordt bij de ene verzekeraar 75% of 80% vergoed en bij een andere 100% . Het loont dus zeker om na te gaan wat een geschikte tandarts verzekering is. 

  Wat valt er onder tweedelijns zorg?

  De tweedelijns zorg wordt verleend door zorgverleners waarvoor je een verwijzing van een arts nodig hebt. Denk aan de specialisten in een ziekenhuis zoals een neuroloog , hartspecialist of gynaecoloog. Ook voor het laten maken van een röntgenfoto of hartfilmpje heb je een verwijzing nodig. Het is niet onmogelijk om deze zorg zonder verwijzing te krijgen maar de kosten lopen snel enorm hoog op. Andere voorbeelden van tweedelijns zorg zijn psychische hulp en revalidatie.  

  Hoe zit het met de vergoedingen voor tweedelijns zorg

  De kosten van tweedelijns zorg worden doorgaans vergoed uit de basisverzekering, mits men een verwijzing van een arts heeft. Wel worden alle medische kosten die je maakt eerst verrekend met de verplichte eigen bijdrage. De eerste €385 (2021) die je verbruikt dien je zelf te betalen. Of het nou gaat om eerstelijns of tweedelijns zorg of om het laten maken van een röntgenfoto, vervoer met een ambulance of om medicijnen.  

  Basisverzekering kiezen

  De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Je dient zelf een zorgverzekering af te sluiten waarbij je kunt kiezen uit tientallen zorgverzekeraars. Wat er precies vanuit de basisverzekering wordt vergoed wordt bepaald door de overheid. Wat je betaalt voor de basisverzekering wordt bepaald door de zorgverzekeraars. 

  De premie die je betaalt voor de basisverzekering hangt af van verschillende factoren. Zo heb je de keuze uit een restitutiepolis en een naturapolis. De restitutiepolis is altijd wat duurder maar geeft je wel alle vrijheid. Je mag namelijk zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat en de kosten van die zorg worden vergoed. Bij een naturapolis krijg je alleen een volledige vergoeding als je een afspraak maakt bij een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekering afspraken heeft gemaakt. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen afspraken zijn gemaakt, dan krijg je meestal maar 50 tot 80% van de kosten die je hebt gemaakt vergoed. Deze kosten kunnen dan natuurlijk flink oplopen, vooral als je gebruik maakt van tweedelijns zorg. Immers, het gaat dan vaak om dure specialistische zorg. 

  Besparen op een basisverzekering

  Je kunt ook besparen op de kosten van een basisverzekering door je eigen risico te verhogen. Je betaalt dan minder aan maandelijkse premie. Ook zijn er diverse speciale polissen, bijvoorbeeld voor studenten en is het mogelijk om korting te krijgen. Korting krijg je bijvoorbeeld als je bij dezelfde verzekeraar meerdere verzekeringen, waaronder je zorgverzekering, hebt afgesloten of als je de premie voor het hele jaar in één keer betaalt. 

  Het is dus zeker de moeite waard om de verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken en de voor jou meest aantrekkelijke zorgverzekering uit te kiezen. Op het internet vind je verschillende handige websites die jou helpen bij het maken van je keuze.

  Aanvullende verzekering kiezen 

  Er zijn veel verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Het is handig om te weten dat je niet verplicht bent een aanvullende verzekering af te sluiten bij dezelfde zorgverzekeraar waar jij de basisverzekering hebt afgesloten. Het kan ook de moeite waard zijn om je aanvullende verzekeringen elk jaar opnieuw te bekijken. Misschien heb je ooit een aanvullende verzekering voor kraamzorg afgesloten maar dat heb je natuurlijk niet elk jaar opnieuw nodig. Wellicht had je steeds fysiotherapie nodig en heb je daar een aanvullende verzekering voor afgesloten maar is dat inmiddels veranderd en heb je geen fysiotherapie meer nodig. Aanvullende verzekeringen zijn er onder meer ook voor luxe verpleging, brillen en contactlenzen in natuurlijk de tandarts. Ben je van plan een aanvullende verzekering af te sluiten bij een verzekeraar waar je niet ook je basisverzekering hebt afgesloten dan kan het zijn dat je een toeslag op de premie moet betalen.

  Veelgestelde vragen

  Krijg ik mijn zorgkosten uit de eerstelijns zorg vergoed?

  Of je de kosten uit de eerstelijns zorg (volledig) krijgt vergoed hangt af van het soort zorg dat je afneemt en van je zorgverzekering. Iedereen moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Vanuit de basisverzekering krijg je de kosten voor huisartsbezoek 100% vergoed. Ook gaat er niets af van je eigen risico. Fysiotherapie wordt alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Voor de overige kosten uit de eerstelijns zorg geldt dat je óf zelf moet betalen, óf een deel zelf moet betalen, eerst je eigen risico moet opmaken of een eigen bijdrage bent verschuldigd. Een en ander hangt steeds af van je zorgpolis.

  Krijg ik mijn zorgkosten uit de tweedelijns zorg vergoed?

  Ook voor de kosten die je maakt vanuit de tweedelijns zorg geldt dat het afhangt van je zorgverzekering of je een (volledige) vergoeding krijgt. Specialistische zorg in het ziekenhuis wordt volledig vergoed maar je moet wel eerst je eigen risico opmaken. Word je verwezen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, dan zul je dit zelf moeten betalen, afhankelijk van de vraag of je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt afgesloten. 

  Kan ik het eigen risico gespreid betalen?

  Bij de meeste zorgverzekeraars kun je het eigen risico, in 2021 €385 per jaar, in maandelijkse termijnen betalen. Mocht aan het einde van het jaar blijken dat je je eigen risico niet of niet volledig hebt benut, dan krijg je het teveel betaalde terug. Dit kan een handige optie zijn want voor veel mensen is een bedrag van €385 veel geld. Zeker als je ziek wordt en ook nog met andere kosten wordt geconfronteerd. 

  Eerste publicatie op: 31 januari 2021
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  PVV - Geert Wilders
  Maatschappelijke onderwerpen
  De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Voetbal in het gras
  Maatschappelijke onderwerpen
  Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de ...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen