Musea in Nederland
- 18 mrt 2022 |
- Geupdate op 18 maart 2022 |
- 123 |
- Leestijd: 6 minuten
Nederland heeft veel leuke en interessante musea. Een bezoek aan een museum is leerzaam. Wil je meer weten over ridders en kastelen, wil je een spannende ontdekkingsreis door de ruimte maken of wil je weten hoe het is om op een groot schip te staan? Musea in Nederland zorgen er met hun kennis voor dat jij hier veel over kan leren.
Lees verder na de afbeelding.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoekt en registreert over maatschappelijke vraagstukken die wij, het publiek, belangrijk vinden. Het CBS telde in het jaar 2020 in totaal 631 musea in Nederland. Het CBS verdeelt deze 631 musea in het jaar 2020 in zes thema’s:
Er zijn volgens het CBS vier voorwaarden voor een museum. Als het museum aan deze vier voorwaarden voldoet, dan mag zij zich een museum noemen.
Een museumkaart is een abonnement waarmee je één jaar lang onbeperkt toegang hebt tot meer dan 450 musea in Nederland. Met deze museumkaart wordt het bezoeken van een museum prijstechnisch interessant, doordat de kaarthouder éénmalig een bedrag voor één jaar betaalt.
Een museumkaart is interessant voor volwassenen en kinderen die regelmatig naar een museum gaan en geïnteresseerd zijn in het culturele kapitaal van Nederland.
De meeste musea in Nederland investeren in een educatief aanbod voor kinderen en volwassenen. Tussen 2015 en 2019 steeg het museumbezoek in schoolverband met 17 procent. Echter, door de coronacrisis, de coronamaatregelen en de schoolsluitingen was er een sterke daling van het aantal museumbezoeken. Sinds de coronacrisis hebben veel musea een groot gedeelte van hun permanente collectie gedigitaliseerd en het grootste deel daarvan is online beschikbaar.
De musea zijn nu weer open en de basisscholen trekken er weer met scholieren op uit om musea te bezoeken. Het Nemo Science Museum in Amsterdam één van de favoriete musea voor kinderen die graag musea bezoeken, omdat zij interactief kunnen deelnemen tijdens hun bezoek. Kinderen worden spelenderwijs gestimuleerd om de activiteiten in het museum te bezoeken.
Voorbeelden van interactief deelnemen in een aantal musea in Nederland:
Presentje of geen presentje na het invullen van het boekje met opdrachten c.q. vragen, het interactief deelnemen aan een museum is voor een kind al een groot plezier. Interactief deelnemen aan een museum is leerzaam en stimuleert zowel de ouder als het kind om een volgend museum te bezoeken.
Museumkaart stimuleert ook kinderen om inspecteur te worden. Kinderen tot en met 12 jaar oud kunnen zich op de website van museumkaart aanmelden en zij mogen naast het ontdekken van de leukste musea, de musea inspecteren en kunnen badges en prijzen winnen. Kinderen die inspecteur zijn, kunnen na een museumbezoek op het internet een zogeheten inspectie invullen. Op deze inspectie kunnen de kinderen bijvoorbeeld aangeven welke musea voor kinderen geschikt zijn.
Kinderen kunnen in verschillende musea kindercolleges bijwonen. Er zijn meer dan 50 musea in Nederland die kindercolleges geven. Tijdens een kindercollege (ook de ouders, verzorgers en grootouders mogen hierbij aanwezig zijn) geven wetenschappers en experts antwoord op vragen over de museumcollectie.
Het aanbod is zeer uitgebreid, van een kindercollege over ‘archeologie in je eigen achtertuin’ tot een kindercollege over ‘de ruimte in!’. Alle kindercolleges zijn terug te vinden op de website van Museum Jeugd Universiteit.
Als ouders, verzorgers of grootouders met kinderen of kleinkinderen een museum bezoeken, dan is dat vaak ook omdat zij graag zelf naar een museum gaan. Zij willen het museumbezoek graag met de kinderen delen. Spelenderwijs laat niet alleen het museum de kinderen kennismaken met de collectie van het museum, maar ook de ouders, verzorgers of grootouders.
Een museumbezoek kan bijdragen aan de sociale ontwikkeling van een kind en de leefwereld van een kind (zie artikel: de ontwikkeling van een schoolkind). Door een bezoek aan een museum kom je in aanraking met andere mensen, omdat je in sommige gevallen tijdens een activiteit in het museum moet samenwerken. Denk maar aan met z’n tweeën een proefje doen in het laboratorium van Nemo Science Museum. Je mag met een ouder, verzorger, grootouder, broer of zus, vriend of vriendin een proefje in het laboratorium doen, maar dat mag natuurlijk ook met een andere bezoeker van het museum.
Zelfstandig een boekje met opdrachten c.q. vragen over een museum invullen en dit boekje vervolgens inleveren bij een medewerker van een museum, kan bij een kind resulteren in meer zelfstandigheid, vertrouwen en zelfredzaamheid.
In een museum werken mensen in loondienst, maar er zijn ook musea zonder mensen in loondienst. Ongeveer 19 procent van de musea in Nederland heeft geen personeel in dienst. Deze musea werken met vrijwilligers en stagiairs. Vrijwilligers en stagiairs krijgen niet betaald voor hun werkzaamheden in een museum, met als uitzondering eventuele beperkte onkostenvergoeding. Vrijwilligers en stagiairs hebben geen dienstverband of contract.
Het aantal museumbezoeken is door de coronacrisis gedaald. De totale werkgelegenheid bij de musea daalde flink. Ook hebben musea door de coronacrisis de afgelopen jaren te maken gehad met flinke bezuinigingen en inkomstenverlies.
Het is van belang dat er weer veel mensen naar musea gaan, zodat het museumaanbod in stand blijft. Hoe kan er onder andere voor worden gezorgd dat er weer veel mensen naar musea gaan?
Geef een antwoord