Neuromarketing in de praktijk

Hoe werkt neuromarketing in de praktijk? Laten we eerst eens kijken wat het begrip “neuromarketing” inhoudt. Op Wikipedia kunnen we lezen dat het een relatief nieuw vakgebied is waarbij medische technieken en inzichten uit de neurowetenschap worden toegepast op het terrein van marketing. De term is nauw verwant met de term neuro-economie. De neurowetenschap bestudeert hoe onze hersenen werken; hoe nemen we de wereld om ons heen waar, wat doen herinneringen met ons en wat is de invloed van onze emoties. Natuurlijk zijn dit interessante vragen als het gaat om ziektes zoals een depressie, maar het is ook een interessant onderwerp in relatie tot bedrijven en dan met name het maken van reclame. Consumenten onbewust prikkelen, hun zintuigen prikkelen, het slim toepassen van kleuren, dát is neuromarketing.

Online marketing specialist inhuren voor het correct toepassen van neuromarketing?

Lees verder na de afbeelding.

Neuromarketing Animal Planet

Zo oud als de weg naar Rome

Neuromarketing is relatief nieuw als we het verbinden met hersenonderzoeken zoals scans, maar veel ouder als we kijken naar de praktijk. Handelaren uit vroeger tijden speelden al in op emoties van kopers. Een mooi paard, goed gerost en voorzien van goed tuig, verkocht beter dan een pezig paard dat er niet al te best uitzag maar wellicht wel sterker was en meer uithoudingsvermogen had. Dames werden verleid met sieraden en smeerseltjes voor de huid. Al snel was ook duidelijk dat kleuren een grote invloed hebben op het koopgedrag. Witte schoenen verkopen goed in de zomer, blauwe bonbons lijken ons niet lekker. Papiertjes om hartjes van chocola moeten rood zijn. Soms ontstaat een heel nieuw product als gevolg van een ander succesverhaal. Zo zijn kinderen gek op blauw ijs, Smurfenijs!

Nieuwe ontwikkelingen

Met de komst van technieken waardoor onze hersenen en de werking ervan veel beter in kaart kan worden gebracht, is neuromarketing een echte wetenschap geworden, met voor- en tegenstanders. Neuromarketing is vooral in de US controversieel. De tegenstanders vrezen dat er een gebied in de hersenen zal worden ontdekt waar de consumentenbeslissingen worden genomen. Deze “buy button” zou dan door marketeers kunnen worden geëxploiteerd. Voorstanders doen dit af als onzin. Hersenscans stellen bedrijven in staat te onderzoeken welke effecten reclamecampagnes hebben op consumenten. Trailers van nieuwe films zijn hiervan een goed voorbeeld. Voorstanders van neuromarketing zijn van mening dat het toepassen ervan in het voordeel is van de consument. Deze krijgt immers dat wat hij of zij graag hebben of zien wil.

Wetenschappelijk, commercieel en psychologisch

De neurowetenschap bestaat uit drie deelgebieden, die alle drie van belang zijn voor neuromarketing. De wetenschappelijke invalshoek onderzoekt hoe consumenten keuzes maken tussen verschillende producten. Geheugen speelt hierbij een belangrijke rol en er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van prijs-onderzoeken en merktest-onderzoeken. De commerciële invalshoek onderzoekt onder meer de reacties van consumenten op bijvoorbeeld reclamecampagnes. Dit kan met behulp van hersenscans. Hoe kunnen zintuigen worden geprikkeld, welke kleuren doen het goed? De derde en laatste invalshoek is de psychologische kant van het verhaal. Denk hierbij aan een onderzoek dat gelaatsreacties meet (facial coding). De hypothese dat emoties onmiddellijk zichtbaar zijn in het gelaat heeft geleid tot deze onderzoekstechniek.

Kleurenpsychologie ofwel color psychology

Kleurenpsychologie wordt veel gebruikt in marketing. Kleur kan namelijk worden gebruikt om emoties en percepties van consumenten te beïnvloeden, en is daarmee een niet onbelangrijk instrument van marketeers. Echter, geslacht, leeftijd en cultuur kunnen van invloed zijn op de beleving en toepassing van kleur. Kleur is een invloedrijke informatiebron wanneer mensen een aankoopbeslissing nemen en bedrijven gebruiken ook kleur bij het kiezen van hun merklogo. Een paar voorbeelden:

Nintendo; rood logo, opwindend, jeugdig

Nintendo

Oral B; blauw logo, betrouwbaar, sterk

Oral B

Animal Planet; groen logo, gezond, groei, vredig

Animal Planet

Over kleurenpsychologie is veel te vertellen, lees ook de aparte pagina kleurenpsychologie ofwel color psychology.

Chadli Hachani

Van Kennisdomein
Chadli Hachani is de oprichter van Kennisdomein.nl. Hij is in 2008 afgestudeerd (leisure management) en heeft veel ervaring opgedaan als ondernemer van verschillende initiatieven. Daarnaast heeft hij ruim acht jaar managementervaring bij...
Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

Betere teksten schrijven - ZT
Marketing tips en uitleg

12-02-'23

12 februari 2023

Betere teksten schrijven
In het gratis e-book ‘Betere teksten schrijven’ vind je een schat aan informatie. Tips en tricks om zelf t...
Een boek laten schrijven
Advertorial

09-02-'23

9 februari 2023

Een boek laten schrijven
Veel mensen hebben een verhaal; uit het leven gegrepen of gebaseerd op pure fantasie. Een boek laten schri...
Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling-Deel3
Marketing tips en uitleg

19-01-'23

19 januari 2023

De inzet van marketing (deel 3)
Het afgelopen decennium is de inzet van marketing in een stroomversnelling geraakt. Marketeers hebben afko...
Kleuren en hun toepassingen
Marketing tips en uitleg

08-10-'22

8 oktober 2022

Kleuren en hun toepassingen
Dat kleuren iets met je doen is al sinds mensenheugenis bekend. Kleuren en hun toepassingen is een vervolg...
Meer artikelen over Marketing tips en uitleg

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.