Wat is intranet?

Intranet is een apart netwerk binnen een organisatie. Was het aanvankelijk uitsluitend bedoeld voor het delen van informatie binnen een organisatie, tegenwoordig biedt intranet veel meer mogelijkheden en voordelen. Het helpt werknemers bij het uitvoeren van hun werk. Zo kunnen bijvoorbeeld werkuren en verlofdagen worden geregistreerd en kan hierop algemene informatie over het bedrijf worden gevonden. Het management hoeft niet meer per e-mail naar iedereen een memo te sturen maar kan alle informatie elektronisch delen met anderen binnen de organisatie. Dit scheelt zowel tijd als papier. Binnen het intranet kunnen groepen worden gevormd, bijvoorbeeld een team of een afdeling en er kunnen nieuwsberichten worden geplaatst. Naast de functionele voordelen heeft het nog een aantal andere grote voordelen. Om deze reden wordt inmiddels door veel bedrijven gebruik gemaakt van intranet.

Lees verder na de afbeelding.

Intranet

Sociaal intranet

Naast de hierboven genoemde functionele voordelen heeft intranet een ander groot voordeel: het vergroten van de binding die werknemers ervaren met de organisatie.  Het brengt werknemers gemakkelijker met elkaar in contact waardoor de interactie tussen werknemers wordt bevorderd. Door de mogelijkheid te creëren dat werknemers met elkaar communiceren door middel van een forum worden nieuwe ideeën gestimuleerd. Het is daarbij belangrijk dat de werknemers op het forum op elkaars berichten kunnen reageren.

Een smoelenboek heeft een positief effect op het gevoel “erbij te horen” en een eigen profielpagina draagt hieraan nog extra bij. Omdat werknemers niet alleen een naam maar ook wat persoonlijke informatie en een foto van elkaar zien, ontstaat een groter gevoel van binding met elkaar. Dergelijke informatie wordt met name binnen grotere bedrijven gedeeld op intranet. In grote bedrijven kent niet iedereen elkaar en een smoelenboek, forum en profielpagina stelt medewerkers in staat elkaar te leren kennen en contactgegevens kunnen eenvoudig en snel worden opgezocht.

Via het intranet kunnen activiteiten worden georganiseerd en gedeeld; van vergadering tot afdelingsuitje of bedrijfsfeest. Het is voor medewerkers plezierig aan planning en organisatie van uitjes mee te kunnen werken en om mee te kunnen denken. Overigens blijft ook het personeelsblad op papier belangrijk als bindmiddel binnen een organisatie.

Delen wordt gewaardeerd!

Reader Interactions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]