fbpx

Welke outfit trek je aan voor een videosollicitatie?

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je goed voor de dag komen. De eerste indruk kun je immers niet overdoen. Daarom trekken de meeste sollicitanten nette kleding aan en besteden zij wat extra tijd aan uiterlijke verzorging. Maar hoe maak je een goede eerste indruk bij een videosollicitatie? Is er een specifieke dresscode?

Lees verder na de afbeelding.

Welke outfit trek je aan voor een videosollicitatie?

In een videogesprek kom je anders over dan gedurende een sollicitatiegesprek dat face-to-face plaatsvindt. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de belangrijkste aspecten waarmee je tijdens een videosollicitatie een goede eerste indruk maakt. 

Jouw gesprekspartner ziet enkel jouw gezicht, misschien tot je schouders. Ook de achtergrond van de ruimte waarvandaan je videobelt is voor de recruiter te zien. Hier moet je dus goed op letten. In een aantal stappen nemen we je mee door de beste voorbereiding op een videosollicitatie. 

Stap 1: bereid je ruimte voor

Bij een gewone sollicitatie maakt het natuurlijk niet uit hoe je studeerkamer, slaapkamer of woonkamer eruit ziet. Maar bij een videosollicitatie wel: je wilt niet dat je gesprekspartner allerlei papieren, vieze borden of gedragen kleding rond ziet slingeren op de achtergrond. 

Bedenk daarom op welke plek in huis je je videogesprek wilt houden en zorg ervoor dat je alvast de achtergrond voor jezelf in beeld hebt gebracht. Wat kan de recruiter straks allemaal zien? Ziet het er opgeruimd uit? Een mooi schilderij of andere decoratie is misschien juist een pluspunt of een leuke ijsbreker. 

Stap 2: kies je outfit 

Voor je videosollicitatie denk je misschien dat je gewoon in je joggingbroek kunt gaan zitten. Dit is echter niet altijd een even goed idee. Je zelfvertrouwen blijkt namelijk een boost te krijgen als je je netjes kleedt. Dus trek je toch een joggingbroek aan? Let er dan heel goed op dat je niet ook een slonzige houding aanneemt. 

Het advies is dus om je geheel netjes te kleden. Daarnaast is het verstandig om niet te felle kleuren aan te trekken. Op videobeeld kan dit namelijk ook de kleur op je gezicht beïnvloeden. Kies dus voor neutrale kleuren of een zwart-witte outfit, zoals een witte blouse met zwart jasje. 

Stap 3: breng jezelf in beeld

Nadat je je achtergrond en je eigen uiterlijk voor het videogesprek op orde hebt gebracht, is het tijd om jezelf voorafgaand aan het sollicitatiegesprek even op beeld te testen. Ben je goed in beeld? En hoe is de belichting?

Zorg er bijvoorbeeld voor dat niet alleen je gezicht in beeld is, en je niet teveel van onderaf filmt. Dat komt namelijk niet natuurlijk over. Probeer dus in ieder geval ook je schouders in beeld te brengen. 

En praat je graag met je handen? Dan doe je er wellicht goed aan om nog iets verder van het beeld vandaan te zitten. Zo breng je zoveel mogelijk van jezelf over, ondanks dat het gesprek via een videoverbinding plaatsvindt. 

Als laatste kan de belichting ook een rol spelen in hoe je overkomt op beeld. Zet jezelf dus niet teveel in de letterlijke spotlights, en pas op voor teveel tegenlicht. Ben je slecht zichtbaar door verkeerd licht? Probeer dan andere plekken in huis uit om het videogesprek te houden.

Delen wordt gewaardeerd!

Reader Interactions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.