Welke outfit trek je aan voor een videosollicitatie?

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je goed voor de dag komen. De eerste indruk kun je immers niet overdoen. Daarom trekken de meeste sollicitanten nette kleding aan en besteden zij wat extra tijd aan uiterlijke verzorging. Maar hoe maak je een goede eerste indruk bij een videosollicitatie? Is er een specifieke dresscode?

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Welke outfit trek je aan voor een videosollicitatie?

  In een videogesprek kom je anders over dan gedurende een sollicitatiegesprek dat face-to-face plaatsvindt. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de belangrijkste aspecten waarmee je tijdens een videosollicitatie een goede eerste indruk maakt. 

  Jouw gesprekspartner ziet enkel jouw gezicht, misschien tot je schouders. Ook de achtergrond van de ruimte waarvandaan je videobelt is voor de recruiter te zien. Hier moet je dus goed op letten. In een aantal stappen nemen we je mee door de beste voorbereiding op een videosollicitatie. 

  Stap 1: bereid je ruimte voor

  Bij een gewone sollicitatie maakt het natuurlijk niet uit hoe je studeerkamer, slaapkamer of woonkamer eruit ziet. Maar bij een videosollicitatie wel: je wilt niet dat je gesprekspartner allerlei papieren, vieze borden of gedragen kleding rond ziet slingeren op de achtergrond. 

  Bedenk daarom op welke plek in huis je je videogesprek wilt houden en zorg ervoor dat je alvast de achtergrond voor jezelf in beeld hebt gebracht. Wat kan de recruiter straks allemaal zien? Ziet het er opgeruimd uit? Een mooi schilderij of andere decoratie is misschien juist een pluspunt of een leuke ijsbreker. 

  Stap 2: kies je outfit 

  Voor je videosollicitatie denk je misschien dat je gewoon in je joggingbroek kunt gaan zitten. Dit is echter niet altijd een even goed idee. Je zelfvertrouwen blijkt namelijk een boost te krijgen als je je netjes kleedt. Dus trek je toch een joggingbroek aan? Let er dan heel goed op dat je niet ook een slonzige houding aanneemt. 

  Het advies is dus om je geheel netjes te kleden. Daarnaast is het verstandig om niet te felle kleuren aan te trekken. Op videobeeld kan dit namelijk ook de kleur op je gezicht beïnvloeden. Kies dus voor neutrale kleuren of een zwart-witte outfit, zoals een witte blouse met zwart jasje. 

  Stap 3: breng jezelf in beeld

  Nadat je je achtergrond en je eigen uiterlijk voor het videogesprek op orde hebt gebracht, is het tijd om jezelf voorafgaand aan het sollicitatiegesprek even op beeld te testen. Ben je goed in beeld? En hoe is de belichting?

  Zorg er bijvoorbeeld voor dat niet alleen je gezicht in beeld is, en je niet teveel van onderaf filmt. Dat komt namelijk niet natuurlijk over. Probeer dus in ieder geval ook je schouders in beeld te brengen. 

  En praat je graag met je handen? Dan doe je er wellicht goed aan om nog iets verder van het beeld vandaan te zitten. Zo breng je zoveel mogelijk van jezelf over, ondanks dat het gesprek via een videoverbinding plaatsvindt. 

  Als laatste kan de belichting ook een rol spelen in hoe je overkomt op beeld. Zet jezelf dus niet teveel in de letterlijke spotlights, en pas op voor teveel tegenlicht. Ben je slecht zichtbaar door verkeerd licht? Probeer dan andere plekken in huis uit om het videogesprek te houden.

  Eerste publicatie op: 6 januari 2021
  Geschreven door: Amber Schutte
  Van Dresscode.nl
  Amber is 29 jaar en mede-oprichter van de website Dresscode.nl. Op deze website kunt u alles lezen over de verschillende kledingvoorschriften die er bestaan. Zo worden klassieke dresscodes als Black...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Jongen is aan het leren
  Organiseren
  Een hbo-diploma is een geweldige start op de arbeidsmarkt. Met zo’n diploma op zak openen zich vele deuren...
  Man geeft een training aan groep mensen
  Organiseren
  Effectief leidinggeven is niet eenvoudig en vraagt om allerlei vaardigheden. Er bestaat zoiets als een nat...
  Futuristisch beeld van een vrouw die de toekomst in kijkt
  Organiseren
  De wereld van kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence, afkort AI, is volop in beweging....
  Vrouw die het woord heeft aan tafel
  Organiseren
  Wil je, of heb je een functie waarbij leidinggeven bij de overheid centraal staat? Dan wil je natuurlijk j...
  Meer artikelen over Organiseren