Wat is HRM?

HRM is de afkorting van de Engelse term Human Resources Management.
In het Nederlands: (strategisch) personeelsmanagement. HRM wordt op Wikipedia vertaald als ‘beheer van menselijke productiemiddelen’. Ook de termen personeelszaken en P&O worden vaak gebruikt in het kader van HRM. Echter, wanneer de term HRM wordt gebruikt wordt veelal gedoeld op een meer specifieke invulling van het personeelsbeleid.

Het uitgangspunt is de mens binnen de organisatie. Hoe kunnen de kwaliteiten van elke medewerker in het bedrijf optimaal worden ingezet en benut?

Lees verder na de afbeelding.

HRM - Human resource management

Uitgangspunten HRM

Het belangrijkste uitgangspunt van humanresourcemanagement is dat mensen binnen een organisatie geen kostenpost zijn maar behoren tot de activa. Door zo goed mogelijk gebruik te maken van de kwaliteiten van de medewerkers komt dit de organisatie als geheel ten goede. Een volgend uitgangspunt is dat het personeelsbeleid de verantwoordelijkheid is van het management en een langetermijnvisie onontbeerlijk is.

Strategische inzet van HRM ziet onder meer toe op het opstellen van functieprofielen, werving en selectie en het opstellen van opleidingsplannen. Deze onderdelen hangen ook nauw met elkaar samen en dienen geïntegreerd te worden toegepast. Het verbeteren van de onderlinge samenwerking met als doel het creëren van een gevoel van collectieve verantwoordelijkheid, personeel motiveren, oog voor veranderingen binnen de organisatie, voor kwaliteit en kwantiteit, in het heden en met een blik op de toekomst.

Door de juiste inzet van HRM kan een bedrijf grote stappen vooruit zetten. Soms is het nodig de bedrijfscultuur een nieuwe boost te geven; deze te veranderen of te verstevigen. Bestaande regels en structuren moeten soms worden afgeschaft of veranderd om ruimte te bieden aan vernieuwing en inspiratie. Een business coach kan zowel bestaande bedrijven als startende ondernemingen helpen bij het optimaal inzetten van HRM.

Delen wordt gewaardeerd!

Reader Interactions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]