Wat is HRM?

HRM is de afkorting van de Engelse term Human Resources Management.
In het Nederlands: (strategisch) personeelsmanagement. HRM wordt op Wikipedia vertaald als ‘beheer van menselijke productiemiddelen’. Ook de termen personeelszaken en P&O worden vaak gebruikt in het kader van HRM. Echter, wanneer de term HRM wordt gebruikt wordt veelal gedoeld op een meer specifieke invulling van het personeelsbeleid.

Inhoudsopgave

  Het uitgangspunt is de mens binnen de organisatie. Hoe kunnen de kwaliteiten van elke medewerker in het bedrijf optimaal worden ingezet en benut?

  Lees verder na de afbeelding.

  Brainstormsessie met team

  © Kennisdomein

  Uitgangspunten HRM

  Het belangrijkste uitgangspunt van humanresourcemanagement is dat mensen binnen een organisatie geen kostenpost zijn maar behoren tot de activa. Door zo goed mogelijk gebruik te maken van de kwaliteiten van de medewerkers komt dit de organisatie als geheel ten goede. Een volgend uitgangspunt is dat het personeelsbeleid de verantwoordelijkheid is van het management en een langetermijnvisie onontbeerlijk is.

  Strategische inzet van HRM ziet onder meer toe op het opstellen van functieprofielen, werving en selectie en het opstellen van opleidingsplannen. Deze onderdelen hangen ook nauw met elkaar samen en dienen geïntegreerd te worden toegepast. Het verbeteren van de onderlinge samenwerking met als doel het creëren van een gevoel van collectieve verantwoordelijkheid, personeel motiveren, oog voor veranderingen binnen de organisatie, voor kwaliteit en kwantiteit, in het heden en met een blik op de toekomst.

  Door de juiste inzet van HRM kan een bedrijf grote stappen vooruit zetten. Soms is het nodig de bedrijfscultuur een nieuwe boost te geven; deze te veranderen of te verstevigen. Bestaande regels en structuren moeten soms worden afgeschaft of veranderd om ruimte te bieden aan vernieuwing en inspiratie. Een business coach kan zowel bestaande bedrijven als startende ondernemingen helpen bij het optimaal inzetten van HRM.

  Wil je meer weten over het inhuren van een bedrijfsadviseur, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 3 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Lancering van een start up
  Over ondernemen
  Ben je klaar om je startup te verwezenlijken? In dit blog delen we waardevolle tips en inzichten die je op...
  Leidinggevende die zijn team aanstuurt
  Over ondernemen
  Leiderschap is een kunst en een wetenschap. Ontdek de geheimen van effectief leiderschap, leer diverse sti...
  Prestatie geleverd - man is blij
  Over ondernemen
  Wil je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek hoe je dat aa...
  Foto van een verkoper die spullen verkoop
  Over ondernemen
  Is adverteren de sleutel tot succes voor jouw bedrijf? In deze blog ontrafelen we de voors en tegens, en d...
  Meer artikelen over Over ondernemen