Wat is een roadmap?

Wat is een roadmap en hoe helpt het bedrijven hun doelen te bereiken? In dit blog duiken we in de wereld van projectplanning, belichten we de voordelen en de stappen voor het maken van een effectieve roadmap. Lees verder en ontdek!

Inhoudsopgave

  Strikt vertaald betekent roadmap “routekaart”. Vertalen we roadmap naar het bedrijfsleven, dan wordt er een schema mee bedoeld. Een schema in deze vorm wordt veel gebruikt bij de planning van (complexe) projecten. Dit, omdat een roadmap meer overzicht van de samenhang tussen verschillende deelprocessen biedt dan bijvoorbeeld een balkenplanning. Een goede planning is essentieel om projecten te managen. Het grote voordeel van een roadmap is dat deze in één oogopslag de planning weergeeft; alle mijlpalen op één A4 en alle verbanden tussen de verschillende deelprocessen zijn duidelijk en overzichtelijk.


  Wil je meer weten over het maken van een roadmap? Download ons gratis e-book.


  Lees verder na de afbeelding.

  Wat is een roadmap

  Belangrijk om te weten is dat je bij het opstellen reeds moet bezitten over een goede beschrijving van meetbare doelen. Heb je deze nog niet gedefinieerd dan kan de OGSM methodiek je hierbij helpen. In onze OGSM blog lees je hierover meer.

  Levend document

  Een roadmap is een levend document dat regelmatig moet worden bijgesteld. Belangrijke strategische onderwerpen vragen om een planmatige aanpak. Wil je nieuwe producten op de markt brengen? Een nieuwe technologie toepassen of starten met een nieuw product? Bij de uitvoering van dergelijke grote doelen komt veel kijken en er zijn meerdere aspecten van je bedrijf bij betrokken. Een roadmap moet worden gezien als een ontwikkelingsplan waarin zowel de activiteiten als de tijdsplanning is benoemd. Het geeft duidelijkheid en inzicht, zowel aan het management als aan de medewerkers en eventueel aan klanten en leveranciers.

  Opbouw roadmap

  Het ontwikkelen van een roadmap geschiedt op vier niveaus:

  1. De markt
  2. Producten, diensten, processen
  3. Technologie en kennis
  4. Organisatie.  

  Het is praktisch en verstandig om het schema met een team vanuit de organisatie te maken. Dit heeft als voordeel dat iedereen, bijvoorbeeld elke afdeling, heeft bijgedragen en het schema heeft doorleefd. Iedereen weet wat er moet worden gedaan, wat de urgentie is per onderdeel en er ontstaat teamwork.

  De eerste stap is het bepalen van het doel. Waarom wil je dit product of deze dienst produceren, wat is de meerwaarde ervan, welke voordelen heeft de klant? Ook wordt bij de eerste stap bepaald wanneer je je doel wilt hebben bereikt. De eerste blokjes op de roadmap kunnen nu worden ingevuld.

  Het tweede niveau bestaat uit de producten, diensten en processen. Welke producten? Welke diensten? Wat heeft de klant er aan en wat is de doorlooptijd van de ontwikkeling? In deze fase zijn ook het doen van tests en bijvoorbeeld benodigde certificeringen aan de orde.

  Vervolgens wordt bepaald wat er nodig is. Nieuwe producten en diensten vragen vaak om nieuwe kennis, nieuwe technologieën en/of nieuwe leveranciers.

  Tot slot moet er in de organisatie het een en ander worden veranderd om het nieuwe product of de nieuwe dienst in de markt te zetten.  Misschien zijn er nieuwe medewerkers nodig, wellicht een geheel nieuwe afdeling.

  De roadmap is nu klaar maar moet nog worden beoordeeld. Je hebt nu inzicht in de benodigde tijd en de te zetten stappen. Zijn je verwachtingen reëel? Moet er nog iets worden bijgesteld? Moet er een afdelings- of bedrijfsplan geschreven worden? Is er financiering nodig? Kunnen we het zelf of moeten we toch (gedeeltelijk) uitbesteden?

  Wil je meer weten over het maken van een roadmap, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 4 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Jongen is aan het leren
  Organiseren
  Een hbo-diploma is een geweldige start op de arbeidsmarkt. Met zo’n diploma op zak openen zich vele deuren...
  Man geeft een training aan groep mensen
  Organiseren
  Effectief leidinggeven is niet eenvoudig en vraagt om allerlei vaardigheden. Er bestaat zoiets als een nat...
  Futuristisch beeld van een vrouw die de toekomst in kijkt
  Organiseren
  De wereld van kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence, afkort AI, is volop in beweging....
  Vrouw die het woord heeft aan tafel
  Organiseren
  Wil je, of heb je een functie waarbij leidinggeven bij de overheid centraal staat? Dan wil je natuurlijk j...
  Meer artikelen over Organiseren