Leidinggeven bij de overheid

Wil je, of heb je een functie waarbij leidinggeven bij de overheid centraal staat? Dan wil je natuurlijk je skills op het gebied van management en leidinggeven ontwikkelen en vergroten. Dat doe je deels door ervaring op te doen maar ook het volgen van een opleiding is dan een goede keuze. Er zijn veel management opleidingen, op verschillende niveaus. Hierna bekijken we er een paar maar we kijken eerst kort naar wat goed leidinggeven inhoudt.  

Inhoudsopgave

  Wat is goed leidinggeven 

  Het klinkt simpel: leidinggeven. De werkelijkheid is vaak anders, het is niet eenvoudig om leiding te geven aan een bedrijf, overheidsinstantie, afdeling of team. Daarbij bestaan er ook nog eens allerlei verschillende manieren van leidinggeven

  Wat er onder andere komt kijken bij goed leidinggeven:  

  • Kunnen motiveren en inspireren; weten wat er speelt, afstanden overbruggen
  • Goede communicatieve vaardigheden; medewerkers willen worden gezien en gehoord 
  • Vertrouwen geven; een goede leider durft te vertrouwen op zijn medewerkers en geeft ze eigen verantwoordelijkheden
  • Voorbeeldfunctie; het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld niet vloeken, op tijd komen, uitdragen van morele waarden
  • Authenticiteit; een leider is geen meeloper
  • De regie nemen; actiegericht, resultaatgericht, proactieve houding
  • Zelfkritiek; een leider dient in staat te zijn tot zelfreflectie

  Je ziet, geen eenvoudige opgave en niet iedereen die leiding geeft, of wil geven, heeft deze eigenschappen en vaardigheden van nature allemaal in huis. Je kunt echter veel leren tijdens een managementopleiding of cursus leiderschap

  Lees verder na de afbeelding.

  Vrouw die het woord heeft aan tafel

  Opleidingen op master niveau

  Wil je aan de top leidinggeven bij de overheid, dan is een opleiding op masterniveau een must. Er zijn er meerdere, bijvoorbeeld de master bestuurskunde, master of business administration of een master management en innovatie. Zo’n opleiding duurt doorgaans twee jaar maar er zijn ook verkorte opleidingen van een half jaar of een jaar. 

  Als voorbeeld kijken we naar het Kort Masterprogramma Organisatie, Cultuur en Verandering. Er is geen specifieke vooropleiding nodig, wel minimaal een hbo werk- en denkniveau. Tijdens de opleiding, die een jaar duurt, krijg je handvatten aangereikt om het veranderproces in een organisatie zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Het is mogelijk zo’n opleiding in klassikaal verband te volgen maar ook volledig online. Interessant: je kunt dergelijke opleidingen ook klassikaal online volgen. Zo heb je de voordelen van beide varianten in één. 

  Leidinggeven bij de overheid op hbo-niveau

  Het aanbod opleidingen leidinggeven op hbo-niveau is enorm groot: er zijn meer dan 150 cursussen.  De duur ervan varieert van een of meer dagen tot meerdere jaren. Een paar voorbeelden van hbo-niveau opleidingen:

  • Fysieke veiligheid
  • Arbeids- en sociaal recht
  • Middle management
  • Wmo rapportage en verantwoording

  Veel mogelijkheden

  Het volgen van een cursus, opleiding of training leidinggeven bij de overheid kan op veel manieren. Er is ontzettend veel keus. Een korte training van een dag tot een volledige opleiding van meerdere jaren. Ook de manier waarop les wordt gegeven is heel verschillend. Thuis via een online verbinding, op locatie maar ook incompany, dus op locatie bij de betreffende overheidsinstantie. 

  Naast de beschikbare opleidingen is het vaak ook mogelijk te kiezen voor maatwerk of voor een cursus aan de hand van een casus. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘procesgericht werken, ‘beleid maken en beleid schrijven’ of ‘traineeship duurzame ontwikkeling’.

  Eerste publicatie op: 30 april 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Jongen is aan het leren
  Organiseren
  Een hbo-diploma is een geweldige start op de arbeidsmarkt. Met zo’n diploma op zak openen zich vele deuren...
  Man geeft een training aan groep mensen
  Organiseren
  Effectief leidinggeven is niet eenvoudig en vraagt om allerlei vaardigheden. Er bestaat zoiets als een nat...
  Futuristisch beeld van een vrouw die de toekomst in kijkt
  Organiseren
  De wereld van kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence, afkort AI, is volop in beweging....
  Groep mensen die op kantoor samenwerkt
  Organiseren
  Hoewel thuiswerken de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, zijn de voordelen van op kantoor we...
  Meer artikelen over Organiseren