Op vakantie in Drenthe

De provincie Drenthe ligt onder de meest noordelijke provincies Groningen en Friesland. Op vakantie in Drenthe betekent genieten van heidevelden en bossen maar er is veel meer te beleven! Na Limburg en Zeeland is Drenthe de meest favoriete provincie voor een vakantie in Nederland. Naast de schitterende natuur zijn er gezellige plaatsen om te bezoeken enkan je onder meer naar verschillende pretparken, dierentuin en zwembaden. En niet te vergeten: de wereldwijd bekende hunebedden. Op vakantie in Drenthe is ook fantastisch voor kinderen. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie in Drenthe

  De geschiedenis van Drenthe

  Drenthe werd al bewoond in het Neolithicum, oftewel de steentijd. Dat is meer dan 11.000 jaar vóór Christus. De alom bekende hunebedden dateren uit die periode. Er zijn in Nederland 54 hunebedden, 52 daarvan vind je in Drenthe, de andere twee in Groningen. Rond 1024/1025 werd voor het eerst de naam Drenthe aangetroffen in archiefstukken. In die tijd behoorde de stad Groningen nog tot Drenthe, nu ligt de grens van de provincie net onder die stad. Tot de 19e eeuw lag Drenthe nogal geïsoleerd van de rest van ons land. Na het ontginnen van de venen en de heidecomplexen kwam er ruimte voor meer bedrijvigheid. Hoogeveen en Emmen ontwikkelden zich tot industriële gebieden en Assen groeide uit tot de hoofdstad van de provincie Drenthe. De TT Assen maakte de stad wereldwijd bekend. 

  Steden in Drenthe

  Een paar steden in Drenthe hebben we al genoemd: Assen, Emmen en Hoogeveen.  De grootste plaats is Assen, de meeste inwoners vind je in Emmen. Andere wat grotere plaatsen zijn Meppel en Coevorden. Daarnaast zijn er veel kleinere steden en dorpen, sommige heel bekend. Dwingeloo, Havelte en Diever bijvoorbeeld. Meestal om hun ligging midden in natuurgebieden of vlak bij natuurparken. In heel Drenthe kan je (veilig) fietsen en die dorpjes bezoeken. Er zijn gezellige terrasjes en altijd wel leuke bezienswaardigheden en vrijwel altijd een brink. Een brink is van oudsher een open ruimte op zandgrond en tegenwoordig omgevormd tot een dorpspleintje. Dat dorpspleintje is niet betegeld maar nog gezellig van gras en omzoomd door bomen. 

  Een paar steden en dorpjes nader bekeken

  Assen is de hoofdstad van Drenthe en er wonen zo’n 70.000 mensen. Het heeft een heel gezellige stadskern waar je kunt winkelen of uit eten kunt. In 2022 staat de hele binnenstad tijdens de zomer in het teken van kinderen. Zij kunnen zich daar vermaken met onder meer een Fortnite toernooi, zaaibommen maken, gezellige spelletjes en een springkussen. 

  Meppel heeft ook een heel gezellige, historische stadskern waar het leuk winkelen is en je prima uit eten kunt. Er is een mooie haven waar ook grote schepen tot zo’n 3000 ton kunnen komen. Een paar bezienswaardigheden in Meppel: het Wilhelminapark, de watertoren, Molen De Vlijt en Molen de Weert en het Drukkerijmuseum. 

  Dwingeloo ligt tussen de steden Hoogeveen en Diever in en er wonen in het dorp zo’n 2500 mensen. De Sint-Nicolaaskerk dateert uit het begin van 15e eeuw. Er is veel te zien en te beleven in Dwingeloo: de Dwingelermarkt, een midzomerfestival, dorpsfeest, brinkdagen op woensdag in juli en augustus, een sterrenfestival en een keramiekmarkt. Dwingeloo ligt aan Nationaal Park Dwingelderveld, een schitterend gebied waar je kunt wandelen en fietsen of de schaapskooi kunt bezoeken. 

  De natuur in Drenthe

  Net als de Veluwe heeft Drenthe een rijkdom aan natuur. Er zijn maar liefst drie nationale parken in dit relatief kleine gebied. Daarnaast ook nog veel schitterende natuurgebieden: De Hondsrug, het Bargerveen, de Onlanden en Fochteloërveen. Hierna vertellen we meer over de drie Nationale parken in Drenthe. 

  Nationaal Park Dwingelderveld: het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Het gebied telt meer dan zestig vennen en veenmoerasjes en er zijn maar liefst twee schaapskuddes met herder. Aan de rand van het park staat rijksmonument de Dwingeloo Radiotelescoop, die al sinds 1956 het heelal afspeurt. Er is een bezoekerscentrum, Plankenpad boswandeling in Spier en een uitkijktoren. Natuurlijk kan je hier allerlei dieren tegenkomen waaronder adders. 

  Nationaal Park Drents-Friese Wold: één van de grootste natuurgebieden van Nederland en na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Verder is er stuifzandgebied. Een ideaal gebied om te wandelen, te fietsen of te paardrijden. Dit park is ook dé locatie voor sterrenkijkers! Het is een van de donkerste gebieden van Nederland en op een heldere nacht kan je wel 3000 sterren zien. 

  Nationaal Park de Drentsche Aa: het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Dit gebied is ontstaan tijdens de ijstijd en er is veel te zien op het gebied van flora en fauna. Hier leven onder meer bevers en otters, ijsvogels en weidebeekjuffers. Qua planten kan je hier de zwartblauwe rapunzel, zonnedauw en verschillende orchideeën spotten. 

  Pretparken en ander vermaak

  Veel mensen bezoeken Drenthe om de schitterende natuur maar daarnaast is er veel meer te beleven. Er zijn veel grote en kleinere dierentuinen in Drenthe: Vogelpark Ruinen, Vlinderparadijs in Havelte, een Ooievaarstation in Schiphorst, Zoo Bizar in Orvelte en World of Birds in Erica. De grootste dierentuin vind je in Emmen: Wildlands. 

  Naast dierentuinen is er vooral voor kinderen enorm veel vertier:

  • Trampolinepark Jumpstyle in Assen
  • In – & Outdoor in Assen
  • Kabouterland in Exloo
  • Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen
  • Speelparadijs in Coevorden
  • Plopsa indoor in Coevorden
  • Verkeers- en Attractiepark in Appelscha
  • De Sprookjeshof in Zuidlaren
  • In verschillende dorpen en steden indoor speeltuinen

  Je ziet, in Drenthe hoef je je geen minuut te vervelen, ook kinderen niet. Je combineert natuur en rust moeiteloos met wandelen, fietsen, paardrijden, steden en dorpen bekijken en een bezoekje aan een pretpark. 

  Over de grens

  Je kunt vanuit Drenthe zowel de provinciale grens als de landsgrens oversteken. Drenthe is een relatief klein gebied en met de auto ben je zó in Duitsland. Daar is ook veel te zien en te beleven, zeker in de grotere steden net over de grens. Je bent ook in een mum van tijd in studentenstad Groningen met een heerlijke winkelkern en diverse musea. Tijdens je vakantie in Drenthe ook zin in een dagje strand? Lemmer is een leuke badplaats aan het IJsselmeer, net over de grens in Friesland. Er is een fijn strand en je kunt er lekker uit eten. Een bezoek aan de Friese meren is ook een optie of zelfs naar de Noorzeekust. 

  Speciale tips voor een vakantie in Drenthe

  Tip 1: Hunebedden

  We hebben ze hiervoor al genoemd: de hunebedden in Drenthe. Zeker als je voor het eerst in Drenthe bent mag je die niet overslaan, het zijn de oudste monumenten van Nederland!

  Je vindt ze onder meer in Borger (het grootste hunebed), waar je ook een hunebedcentrum vindt en er meer over te weten kunt komen. Andere hunebedden vind je in Gasteren, Rolde, Steenbergen, Tynaarlo, Anloo, Eext en Loon. 

  Tip 2: Museumdorp Orvelte

  Een blik in de tijd terug? Bezoek Museumdorp Orvelte! Het is één van de mooiste beekdorpen in Drenthe. Hier krijg je een goede indruk van de manier waarop men leefde in de negentiende eeuw. 

  Tip 3: Een knapzakroute wandelen

  Wandelen over de minder bekende paden, een beetje van het ‘pad af’ dus. Een voorbeeld: Knapzakroute Buinen. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten, moerasgebieden, watervogels, bos en heide. Je wandelt met GPS en kunt ook een boekje met de route aanschaffen. Deze route is 17 km maar er zijn ook langere en kortere routes. Op deze route kan je je hond ook meenemen. Er zijn meer dan 30 knapzakroutes!

  Tip 4: Bezoek Brouwerij Maallust

  Genieten van een biertje en lokale biertjes proeven? Bij de gezellige brouwerij is een sfeervol terras en aan de overkant vind je Kaaslust waar je de heerlijkste kaas kunt kopen. 

  Tip 5: Kamp Westerbork

  Een plek met geschiedenis: Kamp Westerbork. In de Tweede Wereldoorlog werden hier Joden, Sinti en Roma gevangen gehouden en vanuit het kamp vervoerd naar vernietigingskampen in Duitsland. 

  Er worden regelmatig ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen georganiseerd en ook voor kinderen zijn er activiteiten. 

  Vakantie Drenthe voor elke portemonnee

  Een vakantie in Drenthe is bereikbaar voor iedereen. Van een betaalbaar plekje op de camping tot luxe resorts en hotels. Er is genoeg te genieten zonder dat het veel geld hoeft te kosten: de natuur is gratis voor iedereen! 

  Eerste publicatie op: 16 augustus 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld