Op vakantie naar Zeeland

Zeeland ligt in het uiterste zuidwesten van Nederland. Op vakantie naar Zeeland? Genieten van zee en strand! Dat kan uitstekend in alle jaargetijden want ook als het niet zo warm is dat je naar zee kunt om te zwemmen, is er in Zeeland ontzettend veel te zien en te doen. Genieten van natuur maar ook van gezellige plaatsen om te winkelen of uit te gaan. Er zijn allerlei mogelijkheden voor leuke uitjes zoals musea, zeehonden spotten, uitkijktorens, sportieve uitjes en nog veel meer. De stranden zijn schoon en veilig en daarmee heel geschikt voor een vakantie met kinderen. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar Zeeland

  Welke plaatsen zijn er in Zeeland

  Zeeland heeft 13 gemeenten. De grootste plaats is Terneuzen met ca 55.000 inwoners, direct gevolgd door Middelburg met ca. 50.000 inwoners. Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. Andere iets grotere steden zijn Vlissingen en Goes. Een echte grote stad zoals Amsterdam of Rotterdam vind je niet in Zeeland. Dat wil zeker niet zeggen dat je in de steden niet alles vindt dat je nodig hebt. 

  Middelburg

  In Middelburg en omgeving zijn bijvoorbeeld veel molens die een bezoek zeker waard zijn. Ook het stadhuis van Middelburg is prachtig! Dan zijn er nog 125 gemeentelijke monumenten en meerdere rijksmonumenten en oorlogsmonumenten. In de binnenstad van Middelburg waan je je in het VOC verleden. Er staan prachtige monumentale panden aan het water en je loopt door 17e-eeuwse straatjes. 

  Goes

  Goes wordt ook wel dé winkelstad van Zeeland genoemd. Er zijn veel winkels in gezellige straatjes, een keur aan terrasjes, al dan niet aan de oergezellige stadshaven. Iedere dinsdag en zaterdag is er markt en er rijdt regelmatig een authentieke museumtrein door de stad. 

  Terneuzen

  Terneuzen heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Breng in ieder geval een bezoek aan Oud Terneuzen; een verzameling oude straatjes en huisjes in de binnenstad die zijn gevestigd op de oude 16e-eeuwse vestingwerken. Wat ook niet mag ontbreken: een wandeling op de schitterende Scheldeboulevard. 

  Vlissingen

  Vlissingen is dé stad als je zon, zee en strand wilt combineren met de gezelligheid van de stad. Lekker uit eten, in de stad of aan de boulevard. Er zijn ook veel bezienswaardigheden waaronder grote zeeschepen, het standbeeld van Michiel de Ruyter en een windorgel. Luister naar de muziek van wind en zee. Ook een bezoek aan de jachthaven is de moeite waard. 

  Ook leuk: bezoek vanuit Zeeland mooie plaatsen in België. Je bent in een mum van tijd in Antwerpen, Brugge en Gent. 

  Wat is er te zien en te doen in Zeeland

  Zoals de Veluwe de beste plek is voor bos en hei, is Zeeland, net als de Wadden een geweldige bestemming als je van zee en strand houdt. Maar er is véél meer te zien en te doen:

  • Gezellig winkelen
  • Lekker uit eten
  • Naar de bioscoop
  • Natuur en dieren
  • Sport en avontuur
  • Kunst en cultuur

  De stranden van Zeeland

  Hoog tijd om wat meer te vertellen over het geweldige aanbod strand en water. Zeeland heeft vele kilometers strand en het is er schoon en veilig. Ook voor kinderen! Er zijn rustige strandjes en gezellige stranden vol levendigheid. Natuurlijk vind je langs de stranden heel veel strandpaviljoens. Drie voorbeelden: 

  Zandpaviljoen Pier7 in Vlissingen. Tijdens de zomer geopend en direct op het strand! Lekker met je voeten in het zand en met een cocktail in je hand, genieten van een prachtig uitzicht en van je spelende kinderen. Er zijn hier ook beachrooms waar je kunt overnachten. 

  Op Schouwen-Duiveland vind je Strandpaviljoen Corazon. Perfect voor een romantische avond aan zee met witte stoelen en houten accenten. Dit strandpaviljoen is niet voor niets een gewilde trouwlocatie. Je kunt hier ook fantastisch eten, Spaanse Gamba’s, Canarische aardappels of bitterballen van zeewier bijvoorbeeld. 

  Domburg is een dorpje en de op twee na oudste badplaats van het land. Hier vind je Het Badpaviljoen, een beeldbepalend gebouw op de duinen en sinds 1983 een rijksmonument. In 1998 is het gebouw volledig gerestaureerd en aan de zeezijde vind je het schitterende restaurant. 

  Natuur en dieren in Zeeland

  In Zeeland vind je verschillende natuurgebieden met afwisselende landschappen, een rijke flora en fauna met allerlei soorten dieren en planten. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen langs de stranden, in de duinen, door de bossen, langs slikken, polders en dijken. Je kunt ook gaan duiken en de natuur onder water bekijken!

  Krekengebied de Schelphoek ligt aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Er is een uitgezette wandelroute van 4 kilometer en onderweg kun je vissen op regenboogforel (wel met visvergunning). Er broeden meer dan 60 vogelsoorten waaronder uilen en nachtegalen. Op het water kan je de blauwe ijsvogel spotten. 

  Aan de Walcherse kust vind je natuurgebied Oranjezon. Dit is een schitterend duingebied met bossen. Er zijn meerdere wandelroutes, allemaal maximaal 10 kilometer lang dus ook met kinderen goed te doen. Je kunt onderweg kikkerdril vangen, jonge hertjes of veulentjes spotten en allerlei vogels zien. 

  Sport en avontuur in Zeeland

  Zeeland heeft een heel afwisselend landschap en nodigt uit om sportief bezig te zijn. Fietsen en wandelen, er is ook een uitgebreid mountainbikenetwerk, allerlei watersporten en andere buitenactiviteiten. Met zoveel strand en zee kan je natuurlijk overal varen, surfen en zwemmen maar ook paardrijden of yoga behoort tot de mogelijkheden. Liever zwemmen in het zwembad? Bezoek een van de subtropische zwembaden! Meestal met restaurant, speeltuin en andere leuke activiteiten. 

  Kunst en cultuur in Zeeland

  Houd je van kunst en cultuur? Dan kan je in Zeeland je hart ophalen. Er is van alles te zien en te doen. Er zijn elk jaar meerdere festivals. Een van de bekendste muziekfestivals is Concert at Sea op de Brouwersdam. Die dagen lang genieten van optredens van nationale en internationale artiesten. 

  En wat te denken van Theaterfestival Onderstroom in Vlissingen? De stad is dan het decor voor straattheater en muziek aan zee.

  Er zijn veel musea in Zeeland waar je verhalen over de historie en het heden van Zeeland kunt bekijken. In het Watersnoodmuseum kom je alles te weten over de strijd tegen het water, bij museum Terra Maris duik je in de Zeeuwse natuur. Het maritieme verleden van Zeeland staat centraal bij MuZEEum en als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de visserij dan is een bezoek aan de visserijmusea in Breskens en Bruinisse een must. Verder kan je onder meer naar het Bevrijdingsmuseum, het Bunkermuseum of naar het Polderhuis. 

  Over de vele monumentale gebouwen, historische kerken, oude boerderijen en molens hadden we het al eerder. In bijna alle Zeeuwse steden en dorpen, én in het landschap, vind je erfgoed dat herinnert aan vroegere tijden. 

  Er zijn in Zeeland ateliers, galeries, in Middelburg vind je poëtische teksten op gebouwen en er zijn diverse kunstroutes. 

  Tips voor een bezoek aan Zeeland

  Hierboven hebben we je al een boel leuke tips gegeven voor een bezoek aan Zeeland. We geven er nog paar!

  Tip 1

  Mosseldag. De mosseldag in Yerseke en de mosselfeesten in Bruinisse trekken veel publiek. Het is een jaarlijks hoogtepunt in beide dorpen. Tijdens de Visserijdagen Bruinisse, op de donderdag, vrijdag en zaterdag in het 3e weekend van juli, geniet je van heerlijke mosselen en andere zilte lekkernijen. 

  Tip 2

  Deltawerken. De Deltawerken zijn gebouwd om Zeeland te beschermen tegen een watersnoodramp zoals in 1953. Bekijk dit imposante bouwwerk en geniet van activiteiten zoals fietsen en het bezoeken van de vlindertuin. Bezoek ook Deltapark Neeltje Jans! Leerzaam voor kinderen want je leert er veel over de Deltawerken en de Oosterscheldekering. Er is ook een zeehondenshow en kunt een boottrip maken naar de Deltawerken. 

  Tip 3

  Stoomtrein Goes-Borsele. Meerijden op een echte, op kolen gestookte, stoomtrein! Je kunt onderweg uitstappen om mooie plekjes te bezoeken. 

  Tip 4

  Zeelandbrug. Een brug van meer dan 5 kilometer lang. Ook leuk om tegen de wind in te fietsen als het flink waait. Daag jij jezelf uit? De brug is bij hard wind niet geopend voor auto met caravan. 

  Tip 5

  Zeehondensafari. Een zeehond in het wild zien, hoe bijzonder is dat. Maak vanuit Sint-Annaland of vanuit Zierikzee een echte safari; tijdens een twee uur durende boottocht zie je zeehonden zwemmen en dartelen. 

  Op vakantie in Nederland biedt alles wat je maar wenst. Er zijn vele campings, vakantiehuizen en vakantieparken, hotels en B&B’s. Ook voor kinderen is er ontzettend veel te zien en te beleven. Lees alles over vakantie in Nederland in onze blogs. 

  Eerste publicatie op: 2 augustus 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld