Heeft televisiereclame (nog) zin?

De grote adverteerders kiezen regelmatig voor reclame op televisie. Heeft televisiereclame (nog) zin nu er steeds minder tv wordt gekeken? Daarbij komt dat er veel mogelijkheden zijn om reclame te skippen. Mediaspelers worden steeds slimmer. Kies je bijvoorbeeld voor “uitzending gemist” dan kan je de reclameblokken overslaan. Via Netflix kijken is televisie kijken zonder reclame. Een televisieprogramma opnemen betekent kijken en doorspoelen tijdens de reclame. Toch zien we grote spelers nog steeds veel op tv: Kruidvat, Hema en Corendon bijvoorbeeld. Televisiereclame is erg duur maar veel adverteerders betalen nog graag voor deze vorm van reclame. Kennelijk heeft televisiereclame nog steeds meerwaarde. Hoe effectief is tv-reclame en hoe meet je de effectiviteit?

Inhoudsopgave

    Televisiereclame en kijkcijfers

    Televisiereclame en kijkcijfers van programma’s zijn nauw met elkaar verbonden. Dit heeft zowel te maken met de doelgroep als met de kosten van de uitzendtijd van de commercial. Hoe meer mensen je reclame kunnen zien, hoe meer je betaalt voor de zendtijd. Niet elke adverteerder is echter op zoek naar prime time. Welk moment van uitzenden van je commercial je kiest is afhankelijk van ook andere factoren dan kijkcijferdichtheid. Kan je kiezen voor zendtijd op een minder populair moment dan scheelt dat behoorlijk in de portemonnee. 

    Lees verder na de afbeelding.

    Oude televisies
    © Kennisdomein – Gebruik onze gratis afbeeldingen

    Wanneer kies je voor prime time

    Het moment van uitzenden van je commercial wordt in grote mate bepaald door je product. Heb je een grote doelgroep dan loont het om veel geld uit te geven aan een televisiecommercial op prime time. Voorbeelden van dergelijke producten zijn reizen, huishoudelijke producten en drogisterijartikelen. Dit zijn zaken die iedereen nodig heeft en koopt: jong en oud, arm en rijk, man en vrouw. Daarom zien we dergelijke reclamespotjes voor de programma’s waar door veel mensen naar wordt gekeken. Het is een waar gevecht om uitzendtijd voor, tijdens en na veelbekeken programma’s. Vaak zal de grootste belanghebbende het meeste over hebben voor zendtijd rond veel bekeken uitzendingen:

    • Heineken vlak voor de Voetbalinterland begint
    • Corendon voordat Expeditie Robinson begint
    • Blokker voordat “koken met” begint. 

    Het zou onzin zijn om voor de start van een interland reclame te maken voor Haribo snoep of vlak voor de start van Expeditie Robinson een commercial te laten zien over luiers. 


    Wil je meer weten over de inzet van televisie reclame, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol marketingtips.


    Wanneer kan je voor een minder gunstig moment kiezen

    Je hoeft zeker niet altijd voor prime time te kiezen. Wanneer je een minder gangbaar product promoot, dan kan je kiezen voor een veel minder kostbaar moment. Dat kan duizenden of zelfs tienduizenden euro’s schelen. Wel is het zaak een geschikt moment te vinden. Jouw commercial moet passen bij de het televisieprogramma. Luierreclame vlak voordat Nijntje begint, de Gamma voordat een doe-het-zelf programma begint en Haribo snoep rond een jeugdfilm. 

    Voor de start van het programma is beter dan tijdens of na

    Het állerbeste moment voor een commercial is vlak voor het programma begint. De kijker zit klaar om het begin van het programma niet te missen. Is het programma eenmaal bezig dan zal de kijker de reclame die tussendoor komt vaak gebruiken om iets anders te gaan doen. De kat binnenlaten, blokjes kaas snijden, naar het toilet of even snel appen of bellen. Reclame na een programma is het minst waardevol, de kijker zet de televisie uit of gaat iets anders doen. 

    Beeld en geluid van een commercial zijn beide even belangrijk

    Een goede tv-commercial is uiteraard professioneel opgezet. Zowel beeld als geluid zijn daarbij erg belangrijk. Als men tijdens het reclameblok op een ander apparaat kijkt of even wegloopt dan is een sterke audioboodschap minstens zo belangrijk. Mensen die tijdens de reclame weglopen laten doorgaans het geluid wel aanstaan. Ze horen dan vanzelf wanneer hun programma weer begint. Ze horen op zulke momenten wel het geluid van de reclame en dus de boodschap.
    Wil je juist even bellen tijdens de reclame dan zet je het geluid uit maar laat je de tv wel aan. Deze mensen zien de reclame wel maar horen hem niet. Beeld en geluid moeten dus los van elkaar de volledige boodschap laten zien en horen. 

    Hoe effectief is adverteren op tv

    Populaire tv-programma’s trekken miljoenen kijkers. Met een commercial kan je dus in één klap miljoenen mensen bereiken. Dit is ook de reden van het feit dat tv-reclame erg duur is. Veel mensen bereiken wil nog niet altijd zeggen dat je ook effectief bezig bent. Je moet ook je doelgroep zien te bereiken. Het meten van de effectiviteit van een tv-commercial is lastig. Een van de methodes daarvoor is het door Google ontwikkelde Ad Boost. Hiermee kun je meten in welke mate er tijdens een tv-campagne vaker wordt gezocht op jouw merk of product. 

    Mediasynced is een platform waarmee je grip krijgt op de ROI van je televisie- en videocampagnes. Al tijdens de campagne kan je je doelstellingen in de gaten houden, overzicht houden en alle fases van de campagne realtime volgen.

    Hoe beter je de campagne plant, hoe effectiever deze zal zijn. Dit doe je door je product te koppelen aan een tv-programma dat affiniteit heeft met je product. Of je product te koppelen aan de kijkers naar een bepaald televisieprogramma. Een reclame voor luiers bijvoorbeeld heeft als doelgroep baby’s maar de kijkers zijn de ouders van die baby’s. 

    Heeft televisiereclame nog zin: de kosten

    Adverteren op tv is duur. Het is dus altijd noodzakelijk om de kosten en baten heel goed tegen elkaar af te wegen. De kosten voor adverteren op tv worden uitgedrukt in GRP’s (Gross Rating Points). Een GRP staat voor één reclamecontact met één procent van de doelgroep. Met andere woorden: 1 GRP is één procent kijkdichtheid binnen de doelgroep. De kosten van een GRP variëren aanzienlijk. Onder andere per zender, per programma, per lengte van de commercial, per moment van uitzending of per maand. In euro’s: van enkele tientjes per seconde op onrendabele tijden tot rond de 4000 euro per seconde tijdens een WK voetbalfinale. 

    Opkomst van de Smart TV

    Steeds meer huishoudens hebben een televisie met directe toegang tot het internet; de Smart TV. Momenteel al zo’n 25% van de huishoudens. Deze mensen kijken op andere tijden naar een televisieprogramma dan het reguliere uitzendmoment. Het is dan ook veel lastiger deze mensen op het juiste moment de juiste commercial te laten zien. Wel kunnen reclames nog worden gekoppeld aan een bepaald programma maar daar staat tegenover dat de kijker de commercial soms ook gemakkelijk kan doorspoelen. Of er kan worden gekozen voor een duurder tv abonnement zodat reclamevrij kan worden gekeken.

    TV commercials combineren met YouTube

    Steeds meer mensen kijken minder televisie. Er wordt wel steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden van YouTube. YouTube wordt ook steeds vaker verbonden met en gekeken op de televisie. Het combineren van de verschillende mogelijkheden is dan ook een goed idee. Je kunt de kosten die je bespaart op uitgaven voor televisiecommercials besteden aan YouTube reclame. Dit kan je meer dan 25% meer bereik opleveren. 

    Deze vorm van crossmedia kan je combineren met andere kanalen voor reclame-uitingen. Door je bedrijf en product via alle mediakanalen in te zetten bereik je de grootst mogelijke groep. Naast televisie dus ook YouTube en social media zoals facebook, Instagram en Twitter. 

    Conclusie: televisiereclame heeft zeker nog zin maar liefst wel in combinatie met andere vormen van reclame. Herkenbaarheid en een duidelijke boodschap in beeld en geluid is daarbij belangrijk. Zorg er daarom voor dat bijvoorbeeld een herkenbaar logo steeds duidelijk in beeld is bij de verschillende reclame-uitingen. Of een herkenbaar deuntje! Televisiereclame wekt vertrouwen en wekt nog meer vertrouwen als herkenbare onderdelen van de commercial ook bij andere media-uitingen aanwezig zijn. 

    Wil je meer weten over de inzet van televisie reclame, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol marketing tips⤵


    Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Eerste publicatie op: 15 januari 2020
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Een vulpen op oud perkament
    Marketing tips en uitleg
    Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een
    Podcast tafel en microfoon
    Marketing tips en uitleg
    Een moderne manier om jezelf, of je bedrijf, onder de aandacht te brengen is via een podcast. Wat zo’n pod...
    Vrouw presenteert inzet van marketing
    Marketing tips en uitleg
    Zit je eraan te denken om online marketing in te zetten voor jouw bedrijf? Het is de sleutel tot meer zich...
    Zilveren beeld met oude boeken
    Marketing tips en uitleg
    Ben je ooit overweldigd door de vele boekgenres die er zijn? Van literatuur tot lectuur, van klassiek tot ...
    Meer artikelen over Marketing tips en uitleg