Maagverkleining voordelen en nadelen

De maagverkleining (gastric bypass) is een manier om overgewicht kwijt te raken. In Nederland -en in veel andere westerse landen- is overgewicht een steeds groter wordend probleem. We zagen het ook rond de coronapandemie: overgewicht was een factor waarmee rekening moest worden gehouden als het ging om ernstig ziek worden. In 2007 werden zo’n 3.500 operaties uitgevoerd, in 2012 al meer dan 10.000 en tijdens de coronapandemie is de vraag naar maagverkleiningen enorm toegenomen. Artsen overwegen de voorwaarden naar beneden bij te stellen zodat meer mensen voor een maagverkleining in aanmerking komen. 

Inhoudsopgave

    Lees verder na de afbeelding.

    Man met dikke buik

    Maagverkleining, kosten en BMI 

    Een maagverkleining is een grote operatie die daardoor ook kostbaar is. De kosten van een maagverkleining, van intake tot en met nazorg bedragen rond de €10.000. De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar maar niet iedereen komt er zomaar voor in aanmerking. Je moet voldoen aan een aantal voorwaarden en in ieder geval worden verwezen door je huisarts.

    Om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor een maagverkleining wordt er niet gekeken naar je gewicht maar naar je BMI. Deze afkorting staat voor Body Mass Index en is een getal dat aangeeft of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Je kunt je BMI eenvoudig zelf berekenen op de website van het Voedingscentrum. 

    Bij een BMI van 40 of hoger kan je in aanmerking komen voor een maagverkleining. Bij een BMI tussen de 35 en 40 kan je soms ook een maagverkleining krijgen, maar dan worden extra voorwaarden gesteld. Bijvoorbeeld het hebben van een ziekte die verergert door het overgewicht zoals hoge bloeddruk, slaapapneu of suikerziekte (diabetes).

    Andere voorwaarden

    Een van de andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor de maagverkleining is je leeftijd. In principe moet je tussen de 18 en 65 jaar oud zijn. Soms is het mogelijk een uitzondering te maken voor iemand die ouder is dan 65 jaar. Omdat een maagverkleining geen eenvoudige ingreep is, kleven er risico’s aan de operatie. Je totale gezondheid moet daarom ook in orde zijn. Je longen, hart en de rest van je lichaam moet gezond zijn om de operatie, die onder narcose plaatsvindt, goed te doorstaan.
    Ben je bereid om de rest van je leven je leefstijl aan te passen? Je moet bereid zijn gezonder en minder te gaan eten en meer te gaan bewegen.
    Tenslotte is het ook van belang te weten dat je voor altijd onder controle blijft bij een arts. Je moet namelijk elk jaar laten controleren of alle benodigde vitamines voldoende aanwezig zijn in je lichaam. Dit betekent dat je elk jaar (een deel van) je eigen risico kwijt bent. 

    Voorbereiding en operatie

    Als jouw huisarts denkt dat je in aanmerking komt voor een maagverkleining word je doorverwezen naar een ziekenhuis. Dan volgen allerlei onderzoeken: onderzoeken naar andere ziektes en onderzoek door een psycholoog en een diëtist om na te gaan of je zelf al veel hebt gedaan om af te vallen. Je moet namelijk wel heel gemotiveerd zijn. Uiteraard wordt er ook goed onderzocht of je gezond genoeg ben voor de narcose en de operatie. Je komt niet voor een maagverkleining in aanmerking als je een eetstoornis hebt, een alcohol- of drugsverslaving hebt, ernstig psychisch ziek bent of zwanger bent of op korte termijn wilt worden. 

    De operatie zelf is niet helemaal zonder risico’s. Jaarlijks overlijden ongeveer twee op de duizend mensen tijdens of direct na de operatie. Het is dus belangrijk de risico’s te kennen en goed af te wegen. Veel te zwaar zijn brengt ook risico’s met zich mee. De operatie vindt plaats onder narcose. Meestal wordt niet alleen de maag verkleind waardoor er minder in kan, ook wordt het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid (bypass). Een deel van je dunne darm wordt uitgeschakeld. Als de operatie goed is verlopen mag je na een of twee dagen naar huis. Je kunt al vrij snel stukjes lopen en fietsen en na een paar weken kan je weer aan het werk. De gemiddelde hersteltijd voor een maagverkleining ligt tussen de drie en zes weken. 

    Wat is het effect van een maagverkleining

    Het is de bedoeling dat je door de maagverkleining minder gaat eten. Er is een deel van je maag verwijderd en meestal kan er dan niet meer in dan een boterham of een beker melk. Grote porties eten of een koud glas cola drinken is geen optie meer. De operatie heeft zowel voordelen als nadelen. In de regel zul je in het begin heel snel afvallen maar er is geen garantie voor succes op de langere termijn.

    De voordelen van een maagverkleining:

    • Je verliest in relatief korte tijd ongeveer 50% van je overgewicht
    • door het verlies aan gewicht kun je veel gemakkelijker bewegen
    • door het verlies aan gewicht verbeteren andere klachten die je hebt zoals gewrichtsklachten, loopproblemen, problemen met trappen lopen, bukken of diabetes 
    • Veel mensen krijgen een beter zelfbeeld en voelen zich gelukkiger

    De nadelen van een maagverkleining:

    • Risico’s in verband met de operatie zelf zoals bloedingen 
    • Kans op maag- en darmproblemen (buikpijn, misselijk, overgeven) 
    • Tekorten aan vitamines
    • Overtollige huid

    Er zijn meer voordelen en nadelen aan een maagverklaring. Welke dat zijn verschilt per persoon. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan moet je dat uitstellen tot één tot twee jaar na de maagverkleining. Door het grote gewichtsverlies zal je één of meerdere nieuwe garderobes moeten aanschaffen. Voor de een is dit extra shoppen een voordeel, voor de ander een nadeel.

    De meeste mensen krijgen te maken met huidoverschot, vooral omdat het afvallen zo snel gaat. De huid krijgt dan onvoldoende tijd zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Operaties om huidoverschot te verwijderen worden niet vergoed, afgezien van enkele uitzonderingen. 

    Maagverkleining of dieet?

    Veel mensen zullen denken: Een maagverkleining zorgt er voor dat je minder eet, maar dit kan ik toch ook gewoon zonder maagverkleining doen? In principe is dat natuurlijk ook zo. Om af te vallen geldt dat je minder calorieën moet eten dan dat je verbruikt. Dat klinkt simpel maar dat is het natuurlijk niet. De verleidingen zijn groot én het afleren van een gewoonte is bijzonder moeilijk. Veel mensen kunnen best een paar weken lijnen maar om dit de rest van je leven te doen? Je moet dan je eetgewoonten aanpassen, bijvoorbeeld met een plantaardig dieet. Het grote voordeel van dit dieet is dat je veel kunt blijven eten en niet steeds een hongergevoel hoeft te hebben. Het is ook erg gezond en je loopt minder kans op vitaminetekorten. 
    Er zijn heel veel soorten diëten waarbij suiker en vet meestal de hoofdrol spelen. Dit zijn de twee belangrijkste dikmakers. De meeste mensen die een maagverkleining overwegen hebben al heel veel diëten geprobeerd. Ze zijn afgevallen en weer aangekomen, het zogenaamde jojo-effect. Een maagverkleining is of lijkt dan nog de enige optie.

    Eerste publicatie op: 13 mei 2022
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Een jonge vrouw die last heeft van haar verslaving
    Maatschappelijke onderwerpen
    Verslaving is een complex en vaak verkeerd begrepen fenomeen dat zowel individuen als hun naasten kan verw...
    Groep mensen die bidden
    Maatschappelijke onderwerpen
    Voor veel mensen speelt het geloof een grote, vaak centrale, rol in hun leven. Hoe ziet dat geloof op onze...
    Vrouw die tot bezinning komt met Yoga
    Maatschappelijke onderwerpen
    Overweeg jij te beginnen met yoga? In dit blog vertellen we meer over yoga. Wat het is, of je lessen nodig...
    Vlag Europese unie
    Maatschappelijke onderwerpen
    De laatste tijd wordt er veel gesproken over de Europese Unie (EU). Logisch als je kijkt wat er momenteel ...
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen