De basis van affiliate marketing

Je hebt de term ‘affiliate marketing’ vast wel eens gehoord. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies? In deze blog leggen we het stap voor stap uit!

Inhoudsopgave

  Affiliate marketing is het promoten van producten of diensten van een bedrijf door een derde, de affiliate. Met de opkomst van het internet is het voor bedrijven heel belangrijk goed zichtbaar te zijn in zoekmachines zoals Google. Deze zichtbaarheid kan op verschillende manieren worden bereikt en een van deze manieren is affiliate marketing. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om gebruik te maken van affiliate marketing. Alleen al in Nederland is de omzet van de affiliatemarkt gestegen van circa 90 miljoen euro in 2009 naar 150 miljoen euro in 2016. Deze groei zet de afgelopen jaren versterkt door.

  Betrokken partijen affiliate marketing

  Bij affiliate marketing zijn altijd minimaal twee partijen betrokken: de affiliate, ook wel publisher genoemd en de verkoper, ook wel adverteerder genoemd. De affiliate promoot de producten of diensten van de adverteerder en wordt hiervoor beloond in financiële zin. Doorgaans krijgt de affiliate voor elke aangebrachte sale, lead of andere afgesproken en geleverde prestatie een vergoeding.
  Er is nog een derde partij die ook vrijwel altijd is betrokken bij affiliate markering: het affiliate netwerk. Een affiliate netwerk is een soort marktplaats waar affiliates en adverteerders elkaar ontmoeten. Tenslotte zijn er een groot aantal andere bedrijven en personen die zich richten op de affiliatemarkt:  SEO tekstschrijvers, websitebouwers, SEO marketeers, producenten van banners en andere reclamemateriaal, bloggers en bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen van een speciaal affiliate CMS.

  Lees verder na de afbeelding.

  Affiliate marketing

  Affiliate netwerken

  Er zijn wereldwijd veel affiliate netwerken. Alleen al in Nederland zijn dat er tientallen. Daarnaast hebben de grotere bedrijven vaak zelf een eigen affiliate netwerk. Denk aan bedrijven zoals Bol.com en Wehkamp. Zij noemen dit hun “partnerprogramma”. De taken van een affiliate netwerk zijn het bij elkaar brengen van affiliates en adverteerders en het registreren van het digitaal verkeer tussen deze twee partijen. Deze registratie, door middel van tracking cookies, stelt het affiliate netwerk in staat de affiliates hun commissie uit te keren. De inkomsten voor het affiliate netwerk zelf zijn doorgaans afkomstig van de adverteerders.

  Bekende affiliate netwerken die opereren in Nederland:

  • Daisycon: voornamelijk gericht op de Nederlandse markt
  • TradeTracker: een van oorsprong Nederlands affiliate netwerk dat momenteel actief is in 21 landen
  • Awin: een internationaal affiliate netwerk
  • Tradedoubler: een internationaal affiliate netwerk.

  De adverteerders stellen via het affiliate netwerk zogenaamde affiliate campagnes beschikbaar. Aangemelde affiliates kunnen hun keuze maken uit de verschillende affiliate campagnes. Heeft de adverteerder de aanvraag van de affiliate goedgekeurd, dan kan de affiliate gebruik maken van het promotiemateriaal dat de adverteerder beschikbaar stelt. Het promotiemateriaal bestaat over het algemeen uit een productfeed, een of meer banners, korting codes en ander materiaal.


  Wil je meer weten over samenwerken met affiliates, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol marketingtips.


  Verdienmodellen affiliate marketing

  Affiliates kiezen bij het affiliate netwerk hun adverteerders op een aantal punten. Zij willen graag affiniteit hebben met het product dat zij gaan promoten en het verdienmodel is uiteraard ook belangrijk. Wordt er betaald per sale? In dat geval krijgt de affiliate een vooraf afgesproken percentage van de door hem gegeneerde omzet. De afkorting die hiervoor wordt gebruikt is CPS (Cost Per Sale).

  Een andere mogelijkheid is CPL: Cost Per Lead. De affiliate krijgt nu een vergoeding voor elke aangebrachte lead. Dit kan bijvoorbeeld het aanbrengen van een potentiële klant zijn omdat deze zich inschrijft voor de wekelijkse nieuwsbrief van de adverteerder.
  Andere verdienmodellen zijn de CPC (Cost Per Click) en CPV (Cost per view). De affiliate krijgt in deze gevallen een vergoeding voor respectievelijk een vooraf afgesproken aantal pageclicks of pageviews.

  Lees deze pagina voor meer uitleg over alle marketing termen.

  Hoe gaat een affiliate te werk

  Een affiliate heeft er belang bij zoveel mogelijk sales, leads, clicks of views te genereren voor zijn adverteerder. In de meeste gevallen zal een affiliate per adverteerder een aparte website bouwen of laten bouwen en daar vervolgens de producten opzetten van de adverteerder. Vervolgens moet hij zoveel mogelijk bezoekers krijgen op deze website. Dit doet de affiliate door slim gebruik te maken van marketing technieken. De meest door affiliates gebruikte technieken voor affiliate marketing zijn (bron: https://www.marketingfacts.nl):

  • SEO (teksten); ruim 60%
  • Sociale netwerken (Instagram, Facebook), ruim 60%
  • Bloggen, ruim 60%
  • E-mailmarketing, 40%
  • Pay (betaalde advertenties), 30%
  • Video en foto, ruim 20%.

  Een affiliate moet dus best wel wat investeren voordat hij daadwerkelijk iets gaat verdienen. Ook moet hij zijn affiliate websites “levend” houden door te bloggen en informatie te delen op social media. Sommige affiliates hebben honderden websites en hebben hun beroep gemaakt van affiliate marketing.

  Externe partijen en affiliate marketing

  Naast de direct betrokken partijen, de affiliate, adverteerder en het affiliate netwerk, zijn er nog een heleboel andere partijen die geld verdienen aan affiliate marketing. Zoals we net al zagen is SEO een belangrijke manier voor affiliates om bezoekers naar hun websites te trekken. SEO specialisten en SEO tekstschrijvers verdienen hier een boterham aan. De social media platforms zoals Facebook en Instagram verdienen aan betaalde advertenties. Hetzelfde geldt voor de zoekmachines.

  Omdat affiliate marketing enorm populair is, zijn er ook bedrijven die zich specialiseren in het bedienen van affiliates. Zo heeft bijvoorbeeld een speciaal CMS ontworpen waarmee affiliates in een handomdraai een of meer affiliate websites kunnen exploiteren. Zij hoeven geen websites te bouwen of te laten bouwen en dat bespaart hen veel tijd en geld. Ze huren bij Stellia kant en klare affiliates websites, die nog wel aan hun persoonlijke wensen kunnen worden aangepast. Productfeeds en ander promotiemateriaal kan eenvoudig worden geladen op de website en affiliates kunnen direct beginnen met het promoten van hun website en de producten.

  Wil je meer weten over samenwerken met affiliates, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 3 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Een vulpen op oud perkament
  Marketing tips en uitleg
  Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een
  Podcast tafel en microfoon
  Marketing tips en uitleg
  Een moderne manier om jezelf, of je bedrijf, onder de aandacht te brengen is via een podcast. Wat zo’n pod...
  Vrouw presenteert inzet van marketing
  Marketing tips en uitleg
  Zit je eraan te denken om online marketing in te zetten voor jouw bedrijf? Het is de sleutel tot meer zich...
  Zilveren beeld met oude boeken
  Marketing tips en uitleg
  Ben je ooit overweldigd door de vele boekgenres die er zijn? Van literatuur tot lectuur, van klassiek tot ...
  Meer artikelen over Marketing tips en uitleg