Nederland

Over elk land is ontzettend veel te vertellen, ook over Nederland. Over het ontstaan van Nederland, de geografische ligging, de flora en fauna maar ook over politiek, juridische zaken, het milieu, het Koningshuis, vakantie in Nederland en nog veel meer. In de categorie Nederland vind je blogs die specifiek betrekking hebben op het land zelf. Daarnaast zijn er verspreid over de website allerlei blogs te vinden die over de regels in Nederland gaan. Bijvoorbeeld over toeslagen, het rechtsstelsel of over leerplicht.

Het Pieterpad lopen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pieterpad, hoe lang is het en kan iedereen het? In dit blog vertellen we meer over het Pieterpad, een langeafstandswandeling van het uiterste noorden van Nederland naar het uiterste zuiden, met een ...

Stedentrip Rotterdam 

Ontdek Rotterdam in al haar veelzijdigheid! Dit blog gidst je door de rijke historie, de imposante architectuur en onmisbare hotspots van deze wereldstad. Lees snel verder! Rotterdam is een havenstad en één van de drie grote steden van Nederland. Wat inwoneraantal betreft staat de stad op de tweede...

Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. Ook internationaal behoort Schiphol tot de drukste vliegvelden ter wereld. Met een wereldwijd netwerk van verbindingen over de hele wereld, is Schiphol een belangrijk verkeersknooppunt en een economische motor voor Nederland. Lees ve...

Energiecrisis in Nederland

De energiecrisis houdt ons land in zijn greep, maar wat houdt dit precies in en hoe is het zo ver gekomen? In dit blog verhelderen we deze kwestie, verkennen we oorzaken en delen we inzichten. Lees verder! Een onderwerp dat niemand is ontgaan: de energiecrisis in Nederland die begon in 2021. Eerder s...

Op vakantie naar Flevoland

Is dat leuk, op vakantie naar Flevoland? Zeker weten! Hoewel Flevoland de jongste provincie van Nederland is, is er heel veel te zien. Daarbij komt dat Flevoland heel centraal is gelegen en prima kan dienen als uitvalsbasis om andere provincies te bezoeken. Een dagje Amsterdam behoort ook tot de moge...

De Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog was van 1914 tot 1918 en zoals de naam al aangeeft vond deze plaats over de hele wereld. De belangrijkste gebieden waar werd gevochten waren Europa en Rusland. WO I had een grote impact op de geschiedenis van de 20e eeuw en er vielen zo’n 20 tot 30 miljoen doden. Een giganti...

Het prijsplafond voor energie

Het is nooit eerder voorgekomen in Nederland: het prijsplafond voor energie. Wat is dat eigenlijk en hoe werkt het? In dit blog vertellen we precies hoe dat prijsplafond voor energie werkt, wie er gebruik van kan maken en geven we een rekenvoorbeeld. Zo krijg je meer zicht én grip op je energiereken...

De Tweede Wereldoorlog

Oorlog is van alle tijden. De Tweede Wereldoorlog (WO II) is één van de gruwelijkste oorlogen ooit met meer dan 72 miljoen doden. Als je op Wikipedia kijkt naar het overzicht van alle ooit gevoerde oorlogen dan weet je niet wat je ziet. Er gaat geen jaar voorbij zonder dat er meerdere oorlogen op d...

Op vakantie naar Utrecht

Op vakantie naar de provincie Utrecht? Er is van alles te doen én je bent in het centrum van ons land. Dat geeft extra mogelijkheden voor uitstapjes naar omliggende provincies en steden. Een dagje Amsterdam bijvoorbeeld of een uitje naar Zuid-Holland. In de provincie Utrecht liggen een aantal steden...

Schuilkelders in Europa

Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, speelt steeds meer de vraag hoe het is gesteld met de schuilkelders in Europa. Oorlog in Europa was sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen, afgezien van de Koude Oorlog en de conflicten in de Balkan.  Wat moet je doen als er oorlog uit...

Veelgestelde vragen

Het ontstaan van Nederland

Om te beginnen lees je veel over het ontstaan van Nederland. Wist je dat het landschap al zo’n 150.000 jaar geleden is gevormd? Het land ligt laag, vandaar de naam van deze regio. Een en ander brengt problematiek met zich mee voor wat betreft de waterhuishouding. Ook daarover kan je lezen.
Aanvankelijk was Nederland vooral een moerasdelta, en daarom geen geschikte plaats om te wonen. De eerste menselijke bewoners waren waarschijnlijk neanderthalers. Dat was tussen de 40.000 en 100.000 jaar geleden.

Flora en fauna in Nederland

Sinds het ontstaan van Nederland is er veel veranderd. In de loop der jaren is het grondgebied moeras geweest, steppe en grasland. Dit betekent ook dat de flora en fauna (planten en dieren) in de loop der eeuwen is veranderd. Welke planten bloeiden er destijds en welke nu? Ook de fauna, de dieren die over ons grondgebied hebben gelopen, gevlogen en in onze zee hebben gezwommen zijn sterk veranderd. Welke dieren zien we nu niet meer? Sommige van die dieren zijn zelfs uitgestorven en komen nergens ter wereld meer voor. Daaronder vallen de mammoeten, wolharige neushoorns en sabeltandtijgers. Die liepen ooit ook in Nederland rond!

De waterhuishouding

Omdat Nederland zo laag ligt ten opzichte van de Noordzee en de rivieren in de regio, stroomt het water onze kant op. Nederland heeft diverse rivieren en meren en grenst aan de Noordzee. Om ons land te beschermen tegen al dat water hebben we dijken aangelegd. Daarnaast is een deel van Nederland ontstaan door het droogleggen van bepaalde gebieden. Zo ontstond meer land. De waterhuishouding is in Nederland een belangrijk onderwerp. Koning Willem-Alexander heeft zich beziggehouden met die waterhuishouding. Het was voor hem een van de belangrijkste aandachtsgebieden.

Het Koningshuis

Nederland is een Koninkrijk en dat betekent dat we een Koning (of Koningin) hebben. Wat is de rol van het koningshuis? Was en is de Koning de baas van het land? Ons koningshuis dateert van 1813, toen Nederland zijn onafhankelijkheid herwon. Willem Frederik riep zichzelf uit tot Koning in 1814. Hij was Koning Willem I en werd opgevolgd door andere koningen en koninginnen. Ons koninklijk huis heet voluit het Huis Oranje-Nassau. De geschiedenis van dit huis loopt nog verder terug en dateert van de 15e eeuw. In die vroege periode waren de Oranjes stadhouders.

Overzeese gebieden

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen: Nederland, Aruba, Sint Maarten en Curaçao.
Die laatste drie landen liggen heel ver weg, duizenden kilometers, zo’n negen uur vliegen. Vraag is natuurlijk hoe en waarom Nederland gebieden heeft die zo ver weg liggen. Dat heeft alles te maken met de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492. Deze ontdekking leidde ertoe dat Europese grootmachten in die regio op zoek gingen naar vormen van rijkdom zoals goud. De landen werden gekoloniseerd en ook Nederland deed hier vanaf de zeventiende eeuw aan mee. De West-Indische Compagnie (WIC) veroverde verschillende eilanden, als eerste Sint Maarten.

Handel en internationale betrekkingen

Ze zeggen weleens dat handel drijven in het bloed van de Nederlanders zit. En misschien is dat ook zo! Al sinds lang neemt Nederland een sterke positie in als het gaat om (internationale) handel. Dit heeft ook veel te maken met de goede ligging van het land aan de Noordzee en de brede diepe rivieren in Nederland. Dit maakte handel over water mogelijk. In de zeventiende eeuw werd er zoveel handel gedreven dat er veel enorm rijke kooplieden in Nederland waren. Dit was de zogenaamde Gouden Eeuw. Er werd met grote schepen naar andere landen gevaren, ook landen die ver weg lagen zoals Indonesië. Nederland kreeg daarmee de beschikking over producten als koffie en thee, tabak, nootmuskaat, peper en zijde.
Ook vandaag de dag is Nederland een belangrijke speler op de internationale handelsmarkt. Mede door onze haven in Rotterdam (lange tijd de grootste haven ter wereld) en luchthaven Schiphol.

Grote steden in Nederland

Nederland heeft acht steden met meer dan 200.000 inwoners. Koploper is Amsterdam, de hoofdstad, met ruim 900.000 inwoners. Daarna volgt Rotterdam met 656.050 inwoners, Den Haag met 552.995 inwoners en Utrecht heeft er 361.924 (gegevens van 31 januari 2022). De andere vier, met minder inwoners maar wel meer dan 200.000, zijn Eindhoven, Tilburg, Eindhoven en Almere. Het zijn geen uitzonderlijk grote steden. Parijs heeft 2 miljoen inwoners en Londen 9 miljoen. Tokio is de grootste stad ter wereld en heeft zo’n 40 miljoen inwoners.
Toch zijn Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bekende steden in de rest van de wereld. Ze hebben dan ook bijzondere dingen te bieden. In het speciale blog over de grote steden in Nederland vertellen we daar meer over.

Politiek

Wat is dat eigenlijk politiek? Het woord stamt uit de Griekse oudheid en komt van het woord politikos. Het had betrekking op alles wat te maken had met de burgermaatschappij. Het tegenstelde van politikos was idiotès en betekende individu.
In de ruime zin van het woord betekent politiek de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen.
In Nederland hebben we een democratie (eveneens afkomstig uit het Grieks) en dat betekent dat de burgers een stem hebben. Hetzij rechtsreeks, hetzij via een gekozen orgaan. In ons blog over politiek in Nederland leggen we uit hoe onze democratie werkt.

Natuur

Hoewel Nederland een relatief klein land is, is er toch veel natuur. Er zijn maar liefst 21 nationale parken waar je kunt wandelen en fietsen. De Hoge Veluwe, De Loonse en Drunense Duinen, De Utrechtse Heuvelrug en Park Duinen op Texel (Waddeneiland) om er een paar te noemen. Er is in Nederland aardig wat bos, er zijn heidevelden en er is een overvloed aan water. Dit betekent dat ook de flora en fauna heel gevarieerd is. Zo kan je in Nederland edelherten, vossen, wilde zijnen en wolven spotten maar ook bevers en zeehonden.
Ook de flora is heel gevarieerd. Zo kan je in Nederland de roggelelie, de duinrus en kruisbladgentiaan vinden maar ook zeegras.

Toerisme in Nederland

Het toerisme is in Nederland een belangrijke economische sector. Er gaat veel geld in om. In 2019 bezochten zo’n 20 miljoen buitenlanders ons land. Ook de Nederlanders zelf hebben een belangrijk aandeel aan die economische sector: 2019 was goed voor 26 miljoen overnachtingen door Nederlanders in een vakantiehuis, pension, hotel of op een camping. Als we dat deel toerisme vertalen naar geld, dan gaat het om 90 miljard euro. De horeca maakt daar een belangrijk deel van uit. Gevolg is natuurlijk ook dat er veel werkgelegenheid is in de sector toerisme. Zo’n 800.000 mensen vinden hier een baan, vaak parttime.

Nederland is heel populair bij Europese landen. Van de buitenlandse bezoekers komt 80% uit Europa waarbij Duitsers, Fransen, Duitsers, Belgen, Italianen en Engelsen ons land het meest bezoeken.
Bezoekers buiten Europa zijn voornamelijk Chinezen, Canadezen en Amerikanen.
Vakanties in Nederland zijn heel divers. Je kunt in Nederland genieten van natuur, pretparken, grote steden, kleine dorpjes, fietsen en wandelen en er is veel te doen op en om het water. Er is een grote en gevarieerde keuze uit hotels, vakantieparken en campings, geschikt voor elke portemonnee. Ook voor kinderen is een vakantie in Nederland heel leuk.
Bij Kennisdomein lees je alles over vakantie in Nederland. De mooiste gebieden, de leukste uitjes, op vakantie met je huisdier, wadlopen en meer.

Er is nog veel meer te vertellen over Nederland. Over de bevolking, over cultuur, over de economie, werkgelegenheid, en bijvoorbeeld over nationale feestdagen en over het klimaat. Je leest over al deze onderwerpen meer in onze blogs over Nederland.