Nederland

Over elk land is ontzettend veel te vertellen, ook over Nederland. Over het ontstaan van Nederland, de geografische ligging, de flora en fauna maar ook over politiek, juridische zaken, het milieu, het Koningshuis, vakantie in Nederland en nog veel meer. In de categorie Nederland vind je blogs die specifiek betrekking hebben op het land zelf. Daarnaast zijn er verspreid over de website allerlei blogs te vinden die over de regels in Nederland gaan. Bijvoorbeeld over toeslagen, het rechtsstelsel of over leerplicht.

Vakgebied

Onderwerp

Schrijver

Wat voor een vakantieganger ben jij
Wat voor een vakantieganger ben jij

Wat voor een vakantieganger ben jij

Wil je urenlang over de stranden van het Dominicaanse Republiek wandelen? Of drink je liever een glas champagne in een chic restaurant met het onvergetelijke uitzicht over de Côte d’Azur in Frankrijk? Of misschien wil je volgend jaar liever niet twee weken uit één koffer leven op een all inclusive resort in Griekenland en kies…

Lees verder
Op vakantie naar Zeeland
Op vakantie naar Zeeland

Op vakantie naar Zeeland

Zeeland ligt in het uiterste zuidwesten van Nederland. Op vakantie naar Zeeland? Genieten van zee en strand! Dat kan uitstekend in alle jaargetijden want ook als het niet zo warm is dat je naar zee kunt om te zwemmen, is er in Zeeland ontzettend veel te zien en te doen. Genieten van natuur maar ook…

Lees verder
Op vakantie in Nederland
Op vakantie in Nederland

Op vakantie in Nederland

Nederland staat met name bekend om haar vestingsteden, Hanzesteden, vele waterwegen, architectuur, stranden, nationale parken en historie. Het land wordt jaarlijks door meer dan 6 miljoen buitenlandse toeristen bezocht. Ook de Nederlanders gaan graag in eigen land op vakantie. Of je nu wilt wandelen op de Veluwe, ontspannen aan het strand of zeilen op zee.…

Lees verder
Naar de Veluwe
Naar de Veluwe

Naar de Veluwe

Naar de Veluwe gaan betekent dat je in ieder geval veel bossen zult zien! Deze prachtige omgeving is zo’n 1000 km2 groot en heeft geen vaste grenzen. De Veluwe ligt in de provincie Gelderland tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Naast bos vind je hier meer prachtige natuur: zandverstuivingen, meren,…

Lees verder
Vakantie naar de Wadden
Vakantie naar de Wadden

Vakantie naar de Wadden

Met vakantie naar de Waddeneilanden betekent genieten van (ongerepte) natuur. In dit blog lees je wat je allemaal kan doen op de Wadden en hoe je er komt. We beginnen met een korte intro over de Waddeneilanden: welke zijn er en hoe zijn ze ontstaan? De Waddeneilanden liggen in de Noordzee en grenzen aan Noord-Holland,…

Lees verder
Musea in Nederland
Musea in Nederland

Musea in Nederland

Nederland heeft veel leuke en interessante musea. Een bezoek aan een museum is leerzaam. Wil je meer weten over ridders en kastelen, wil je een spannende ontdekkingsreis door de ruimte maken of wil je weten hoe het is om op een groot schip te staan? Musea in Nederland zorgen er met hun kennis voor dat…

Lees verder

Veelgestelde vragen

Het ontstaan van Nederland

Om te beginnen lees je veel over het ontstaan van Nederland. Wist je dat het landschap al zo’n 150.000 jaar geleden is gevormd? Het land ligt laag, vandaar de naam van deze regio. Een en ander brengt problematiek met zich mee voor wat betreft de waterhuishouding. Ook daarover kan je lezen.
Aanvankelijk was Nederland vooral een moerasdelta, en daarom geen geschikte plaats om te wonen. De eerste menselijke bewoners waren waarschijnlijk neanderthalers. Dat was tussen de 40.000 en 100.000 jaar geleden.

Flora en fauna in Nederland

Sinds het ontstaan van Nederland is er veel veranderd. In de loop der jaren is het grondgebied moeras geweest, steppe en grasland. Dit betekent ook dat de flora en fauna (planten en dieren) in de loop der eeuwen is veranderd. Welke planten bloeiden er destijds en welke nu? Ook de fauna, de dieren die over ons grondgebied hebben gelopen, gevlogen en in onze zee hebben gezwommen zijn sterk veranderd. Welke dieren zien we nu niet meer? Sommige van die dieren zijn zelfs uitgestorven en komen nergens ter wereld meer voor. Daaronder vallen de mammoeten, wolharige neushoorns en sabeltandtijgers. Die liepen ooit ook in Nederland rond!

De waterhuishouding

Omdat Nederland zo laag ligt ten opzichte van de Noordzee en de rivieren in de regio, stroomt het water onze kant op. Nederland heeft diverse rivieren en meren en grenst aan de Noordzee. Om ons land te beschermen tegen al dat water hebben we dijken aangelegd. Daarnaast is een deel van Nederland ontstaan door het droogleggen van bepaalde gebieden. Zo ontstond meer land. De waterhuishouding is in Nederland een belangrijk onderwerp. Koning Willem-Alexander heeft zich beziggehouden met die waterhuishouding. Het was voor hem een van de belangrijkste aandachtsgebieden.

Het Koningshuis

Nederland is een Koninkrijk en dat betekent dat we een Koning (of Koningin) hebben. Wat is de rol van het koningshuis? Was en is de Koning de baas van het land? Ons koningshuis dateert van 1813, toen Nederland zijn onafhankelijkheid herwon. Willem Frederik riep zichzelf uit tot Koning in 1814. Hij was Koning Willem I en werd opgevolgd door andere koningen en koninginnen. Ons koninklijk huis heet voluit het Huis Oranje-Nassau. De geschiedenis van dit huis loopt nog verder terug en dateert van de 15e eeuw. In die vroege periode waren de Oranjes stadhouders.

Overzeese gebieden

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen: Nederland, Aruba, Sint Maarten en Curaçao.
Die laatste drie landen liggen heel ver weg, duizenden kilometers, zo’n negen uur vliegen. Vraag is natuurlijk hoe en waarom Nederland gebieden heeft die zo ver weg liggen. Dat heeft alles te maken met de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492. Deze ontdekking leidde ertoe dat Europese grootmachten in die regio op zoek gingen naar vormen van rijkdom zoals goud. De landen werden gekoloniseerd en ook Nederland deed hier vanaf de zeventiende eeuw aan mee. De West-Indische Compagnie (WIC) veroverde verschillende eilanden, als eerste Sint Maarten.

Handel en internationale betrekkingen

Ze zeggen weleens dat handel drijven in het bloed van de Nederlanders zit. En misschien is dat ook zo! Al sinds lang neemt Nederland een sterke positie in als het gaat om (internationale) handel. Dit heeft ook veel te maken met de goede ligging van het land aan de Noordzee en de brede diepe rivieren in Nederland. Dit maakte handel over water mogelijk. In de zeventiende eeuw werd er zoveel handel gedreven dat er veel enorm rijke kooplieden in Nederland waren. Dit was de zogenaamde Gouden Eeuw. Er werd met grote schepen naar andere landen gevaren, ook landen die ver weg lagen zoals Indonesië. Nederland kreeg daarmee de beschikking over producten als koffie en thee, tabak, nootmuskaat, peper en zijde.
Ook vandaag de dag is Nederland een belangrijke speler op de internationale handelsmarkt. Mede door onze haven in Rotterdam (lange tijd de grootste haven ter wereld) en luchthaven Schiphol.

Grote steden in Nederland

Nederland heeft acht steden met meer dan 200.000 inwoners. Koploper is Amsterdam, de hoofdstad, met ruim 900.000 inwoners. Daarna volgt Rotterdam met 656.050 inwoners, Den Haag met 552.995 inwoners en Utrecht heeft er 361.924 (gegevens van 31 januari 2022). De andere vier, met minder inwoners maar wel meer dan 200.000, zijn Eindhoven, Tilburg, Eindhoven en Almere. Het zijn geen uitzonderlijk grote steden. Parijs heeft 2 miljoen inwoners en Londen 9 miljoen. Tokio is de grootste stad ter wereld en heeft zo’n 40 miljoen inwoners.
Toch zijn Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bekende steden in de rest van de wereld. Ze hebben dan ook bijzondere dingen te bieden. In het speciale blog over de grote steden in Nederland vertellen we daar meer over.

Politiek

Wat is dat eigenlijk politiek? Het woord stamt uit de Griekse oudheid en komt van het woord politikos. Het had betrekking op alles wat te maken had met de burgermaatschappij. Het tegenstelde van politikos was idiotès en betekende individu.
In de ruime zin van het woord betekent politiek de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen.
In Nederland hebben we een democratie (eveneens afkomstig uit het Grieks) en dat betekent dat de burgers een stem hebben. Hetzij rechtsreeks, hetzij via een gekozen orgaan. In ons blog over politiek in Nederland leggen we uit hoe onze democratie werkt.

Natuur

Hoewel Nederland een relatief klein land is, is er toch veel natuur. Er zijn maar liefst 21 nationale parken waar je kunt wandelen en fietsen. De Hoge Veluwe, De Loonse en Drunense Duinen, De Utrechtse Heuvelrug en Park Duinen op Texel (Waddeneiland) om er een paar te noemen. Er is in Nederland aardig wat bos, er zijn heidevelden en er is een overvloed aan water. Dit betekent dat ook de flora en fauna heel gevarieerd is. Zo kan je in Nederland edelherten, vossen, wilde zijnen en wolven spotten maar ook bevers en zeehonden.
Ook de flora is heel gevarieerd. Zo kan je in Nederland de roggelelie, de duinrus en kruisbladgentiaan vinden maar ook zeegras.

Toerisme in Nederland

Het toerisme is in Nederland een belangrijke economische sector. Er gaat veel geld in om. In 2019 bezochten zo’n 20 miljoen buitenlanders ons land. Ook de Nederlanders zelf hebben een belangrijk aandeel aan die economische sector: 2019 was goed voor 26 miljoen overnachtingen door Nederlanders in een vakantiehuis, pension, hotel of op een camping. Als we dat deel toerisme vertalen naar geld, dan gaat het om 90 miljard euro. De horeca maakt daar een belangrijk deel van uit. Gevolg is natuurlijk ook dat er veel werkgelegenheid is in de sector toerisme. Zo’n 800.000 mensen vinden hier een baan, vaak parttime.

Nederland is heel populair bij Europese landen. Van de buitenlandse bezoekers komt 80% uit Europa waarbij Duitsers, Fransen, Duitsers, Belgen, Italianen en Engelsen ons land het meest bezoeken.
Bezoekers buiten Europa zijn voornamelijk Chinezen, Canadezen en Amerikanen.
Vakanties in Nederland zijn heel divers. Je kunt in Nederland genieten van natuur, pretparken, grote steden, kleine dorpjes, fietsen en wandelen en er is veel te doen op en om het water. Er is een grote en gevarieerde keuze uit hotels, vakantieparken en campings, geschikt voor elke portemonnee. Ook voor kinderen is een vakantie in Nederland heel leuk.
Bij Kennisdomein lees je alles over vakantie in Nederland. De mooiste gebieden, de leukste uitjes, op vakantie met je huisdier, wadlopen en meer.

Er is nog veel meer te vertellen over Nederland. Over de bevolking, over cultuur, over de economie, werkgelegenheid, en bijvoorbeeld over nationale feestdagen en over het klimaat. Je leest over al deze onderwerpen meer in onze blogs over Nederland.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]