Op zoek naar synoniemen

Wat zijn dat toch, die synoniemen? Waar heb je ze voor nodig en zijn het er eigenlijk veel? Dit zijn zomaar een paar vragen als de term ‘synoniem’ valt. Eerst maar eens het antwoord op de vraag wat een synoniem eigenlijk is. Dat antwoord is nog niet eens zo eenvoudig te geven, want juist het woord ‘synoniem’ laat zich niet zo makkelijk vervangen door een ander woord. Bij het beantwoorden van die vraag kun je gebruik maken van een ouderwetse term als ‘evenwoord’ of kun je spreken van ‘tweelingwoorden’.

Inhoudsopgave

    Het zijn woorden in onze taal die zo ongeveer dezelfde betekenis hebben als een ander woord in onze taal. Zo kun je een ‘beurs’ waar jij je geld in stopt ook een ‘portefeuille’ noemen. Zoek je met de ‘auto’ een parkeerplaats in de stad, dan ga je na verloop van tijd twijfelen of je jouw ‘wagen’ nog wel ergens kwijt kunt.

    Twee woorden die hetzelfde zijn kun je ook met elkaar in verband brengen. Niet iedereen weet hoe je dit moet formuleren. Is het ene woord synoniem aan het andere woord of zeg je dat het woord synoniem is met het andere woord? In dit geval is het aardige dat je het allebei mag zeggen.

    Lees verder na de afbeelding.

    Maand van de Nederlandse taal deel 11

    Waarom we synoniemen gebruiken in onze zinnen

    Waarom gebruiken we die synoniemen eigenlijk zo graag? In de eerste plaats zorgt het voor een aantrekkelijke tekst. Gebruik je steeds hetzelfde woord in een tekst, dan wordt deze al gauw veel te saai om te lezen. Steeds hetzelfde woord gebruiken is ook niet professioneel. Het is iets dat kinderen doen als ze nog op de basisschool zitten. Het getuigt van een beperkte woordenschat en dat is natuurlijk geen reclame.


    Heb je hulp nodig bij tekstschrijven, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol tips.


    Laten we eens wat dieper ingaan op het woord ‘natuurlijk’. Gebruik je dit woord in een commercieel praatje, dan ga je het niet redden als je in bijna elke zin hetzelfde woord ‘natuurlijk’ gebruikt. Denk even aan een verhaaltje over een leuke nieuwe auto:

    “Natuurlijk kunnen wij dit model in een groot aantal kleuren leveren. Natuurlijk zit er op de auto garantie en natuurlijk zorgen wij dat u hem zo snel mogelijk voor de deur heeft staan.”

    In dit korte stukje tekst is drie keer het woord ‘natuurlijk’ gebruikt. Je voelt al direct aan dat het woord in deze tekst twee keer te vaak voorkomt. De schrijver van het stukje tekst had beter synoniemen kunnen gebruiken. Twee synoniemen die vaak worden gebruikt om het woord ‘natuurlijk’ te vervangen zijn: ‘vanzelfsprekend’ en ‘uiteraard’. We schrijven daarom hetzelfde stukje tekst nog eens op, maar dan met het gebruik van deze synoniemen:

    “Uiteraard kunnen wij dit model in een groot aantal kleuren leveren. Vanzelfsprekend zit er op de auto garantie en natuurlijk zorgen wij dat u hem zo snel mogelijk voor de deur heeft staan.”

    Door het gebruik van synoniemen klinkt dit stukje tekst veel natuurlijker. Ook is het niet storend dat zowel de twee zinnen als de bijzin beginnen met een woord dat dezelfde betekenis heeft. 

    Synoniemen en semantisch verwante termen zorgen voor meer lezers 

    Maar niet alleen de lezer van een tekst is blij met synoniemen. Ook de zoekmachine op internet ziet ze maar al te graag staan. Een zoekmachine als Google indexeert er haar teksten op. Gebruik je geen synoniemen maar steeds hetzelfde woord, dan wordt dit door de zoekmachine al gauw gezien als spam. Een tekst die zo is opgebouwd zakt dan in de zoekresultaten. Gebruik je daarentegen veel synoniemen, dan breidt het zoekgebied waarbinnen jouw tekst valt zich steeds verder uit.

    De algoritmes waarmee Google werkt worden steeds slimmer. Dit betekent dat er ook woorden aan jouw synoniemen worden gekoppeld die er alleen maar verband mee houden. Het hoeven dus niet alleen maar echte synoniemen te zijn. Ook woorden die semantisch verband houden met de gekozen term komen in de zoekresultaten terecht. Ga je bijvoorbeeld opzoeken hoe een bepaalde medische aandoening kan worden ‘verholpen’, dan zet Google ook tekstfragmenten neer waarin de woorden ‘genezen’, ‘behandelen’, ‘erg veel baat’ en ‘stuk minder’ voorkomen. In de teksten waar die fragmenten staan hoeft dan het woord ‘verholpen’ helemaal niet te zijn gebruikt.

    Hoe meer synoniemen en semantisch verwante aanduidingen je als tekstschrijver in je teksten opneemt, hoe fijner de tekst leest. Maar rond elke gebruikte term komt in de zoekmachine ook een wolk van aanverwante termen te hangen. Het gevolg daarvan is dat jouw tekst in steeds meer zoekopdrachten zal verschijnen. Hoe verschillend die ook zijn geformuleerd. Zo brengen synoniemen en aanverwante termen dus niet alleen een prettige variatie aan in de tekst, maar leveren ze ook veel meer lezers op.


    Heb je hulp nodig bij tekstschrijven, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol tips.


    Zelf schrijven met kleine woordenschat 

    Maar hoe moet je nou een tekst voor je eigen website schrijven als je niet zo’n grote woordenschat hebt? Het beste is in dat geval om die tekst door een professional te laten schrijven. Maar dat kost geld en misschien heb je dat op dit moment onvoldoende. Dan moet je dus toch zelf aan de slag.

    De beste manier om tot een leuke tekst te komen is stapsgewijs. Bedenk eerst eens hoeveel woorden de tekst moet tellen. Vervolgens moet je bedenken wie de tekst zou moeten lezen. Dus wat is je doelgroep? Dan probeer je te bedenken met wat voor woorden zulke mensen zoeken, wanneer ze iets zoeken dat met jouw website te maken heeft.

    Raadpleeg de juiste websites 

    Jij zult denken: ‘moeilijk, moeilijk, moeilijk, want dat zijn juist de woorden waar ik niet op kan komen.’ Daarom wordt het tijd voor een zoektocht over internet. Er zijn namelijk tal van websites die zich met synoniemen, evenwoorden of het tweelingwoord bezighouden. Voor veel mensen is het ook een sport om steeds een nieuw synoniem aan de lijsten op die websites toe te voegen. Voor iemand die op zoek is naar synoniemen is er op zulke websites een schat aan informatie te vinden.

    Synoniemen.net is wat dat betreft de bekendste website. De site wordt direct gevolgd door Mijnwoordenboek.nl. Op beide websites valt te merken dat ze ook heel vaak worden geraadpleegd door mensen die kruiswoordraadsels oplossen. Een ideale oefening trouwens om je eigen kennis van synoniemen mee te vergroten.

    Welke synoniemen levert jouw zoekterm op? 

    Laten we het woord ‘auto’ eens invoeren op Synoniemen.net. Dit geeft direct een leuke uitkomst. Zo komen de volgende woorden tevoorschijn: automobiel, bak, bolide, brik, gerij, kar, rammelkast, rijtuig, slee, statusblik, vehikel en wagen. Aan het soort woorden zie je direct al dat ze in heel verschillende teksten thuishoren. Zo zal je in een tekst die een nieuw automodel aanprijst geen woorden tegenkomen als ‘rammelkast’, ‘vehikel’ of ‘brik’. Dat zijn eerder woorden die passen in een tekst over het gevaar van slecht onderhouden auto’s in het verkeer. In een tekst over een nieuw automodel passen wél woorden als: ‘wagen’, ‘bolide’, ‘slee’, ‘automobiel’ en eventueel ‘rijtuig’. In al deze woorden zit besloten dat het min of meer over een nieuw droommodel gaat. Wil je als schrijver van deze tekst ook nog wat lezers trekken uit aanverwante autogebieden, dan zijn de semantisch verwante termen als ‘cabriolet’ en ‘limousine’ ook interessant. Deze woorden geeft Synoniemen.net als synoniem van de woorden ‘slee’ en ‘bak’. Je ziet dus dat je met het koppelen van synoniemen en aanverwante termen eindeloos kunt doorgaan.

    Kortom: Heb je intussen geïnventariseerd welke zoektermen mensen gebruiken wanneer ze iets zoeken dat met jouw website te maken heeft? Laat ze dan eens los op de websites Synoniemen.net of Mijnwoordenboek.nl. Je zult zien dat dit een enorme verrijking oplevert van de woordenschat die je kunt gebruiken. Dit maakt je tekst direct een stuk aantrekkelijker en zorgt er ook voor dat je op internet sneller gevonden wordt. 

    Heb je hulp nodig bij tekstschrijven, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


    Gratis ebook – Eerste hulp bij tekstschrijven!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Leer direct meer over ezelsbruggetjes, de valkuilen van tekstschrijven en het bepalen van een doel voor je tekst
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Veelgestelde vragen

    Wat is een ander woord voor synoniem?

    Juist het woord ‘synoniem’ laat zich wat moeilijk door een andere term vervangen, maar soms worden ‘evenwoord’ en ‘tweelingwoord’ gebruikt.

    Waarom gebruik je synoniemen in een tekst?

    Ze brengen variatie aan en daarmee maken ze de tekst een stuk aantrekkelijker.

    Scheelt het nog voor het vinden van je tekst op internet?

    Jazeker, een zoekmachine als Google indexeert jouw tekst ook op de gebruikte synoniemen en aanverwante woorden. Rond elk van die woorden vormen zich grote wolken van zoekopdrachten die jouw tekst tevoorschijn laten komen.

    Hoe kun je zelf je kennis van synoniemen vergroten?

    Je kunt dit heel eenvoudig doen door een woord in te voeren op de websites Synoniemen.net of Mijnwoordenboek.nl. Er staan dan direct een flink aantal synoniemen en aanverwante termen op je scherm.

    Andere blogs uit deze reeks

    1. Waar komt de Nederlandse taal vandaan?
    2. De officiële taalniveaus in Nederland
    3. Hoe kundig zijn wij in de Nederlandse taal in 2021
    4. Veel gemaakte fouten in de Nederlandse taal
    5. De d’s en de t’s, waar komen ze vandaan?
    6. Wat zijn koppelwoorden en waarom zou je ze moeten gebruiken?
    7. Handige ezelsbruggetjes in de Nederlandse taal
    8. Het belang van goede teksten
    9. De rol van tekst op social media
    10. Waarom SEO belangrijk is
    11. Op zoek naar synoniemen
    12. Medelanders en het Nederlands

    Eerste publicatie op: 28 mei 2021
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Vlag Europese unie
    Maatschappelijke onderwerpen
    De laatste tijd wordt er veel gesproken over de Europese Unie (EU). Logisch als je kijkt wat er momenteel ...
    PVV - Geert Wilders
    Maatschappelijke onderwerpen
    De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
    Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
    Maatschappelijke onderwerpen
    Tijdens de
    Maatschappelijk werker met cliënt
    Maatschappelijke onderwerpen
    Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen