De inzet van marketing (deel 3)

Het afgelopen decennium is de inzet van marketing in een stroomversnelling geraakt. Marketeers hebben afkortingen gecreëerd die de consument niet meer begrijpt. Heb jij bijvoorbeeld al eens gehoord van de termen; CPM, CPL, DMP, CTR, KPI, PPC, SEO en SEA? Ben je geen marketeer dan is de kans groot dat de meeste termen jou weinig ‘zeggen’. Door de steeds complexere technieken (lees: mogelijkheden) zijn er verschillende marketingtermen bedacht. Waar sommige termen onnodig moeilijk geformuleerd worden, maken andere het leven van de marketeer een stuk eenvoudiger.

Inhoudsopgave

  Direct naar: Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling (deel 1) | Het nut van een businessplan (deel 2)

  De geschiedenis van marketing

  Is marketing dan rocketscience? Nee, niet helemaal. Belangrijk om te weten is dat marketing niet iets is van de laatste 10 jaar. Marketing was al belangrijk in het stenen tijdperk. Waar destijds mensen met elkaar communiceerden door middel van wandtekeningen doen we dat nu op een andere manier. We gedragen ons in veel gevallen nog steeds als neanderthalers, maar gebruiken nu andere middelen om elkaar te ‘bereiken’. Je kunt hiermee dus concluderen dat marketing in de ‘mens’ zit en niet in de middelen. De gedachte is nog steeds hetzelfde als in het stenen tijdperk, maar we hebben nu meer kennis en de middelen om de boodschap sneller naar de juiste doelgroep over te brengen.

  Lees verder na de afbeelding.

  Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling-Deel3

  Waar gaat marketing naartoe

  Opvallend is dat vooral de technologische ontwikkelingen in de laatste 10 jaar een grote sprong hebben gemaakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de smartphone en social media. De verwachting is dat het de aankomende 10 jaar nog veel sneller zal doorontwikkelen. De komende jaren zal bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en machine learning een steeds belangrijkere rol gaan spelen in ondernemingen. Door meer te weten over het individu kunnen we, als het goed wordt uitgevoerd, een steeds gerichtere boodschap overbrengen naar de consument. Een goede marketingstrategie met de inzet van de juiste middelen brengt de juiste doelgroep in beweging, waardoor de kans groter is dat je een plekje verovert in de gedachten van de doelgroep.

  Lees verder na de afbeelding.

  Het brein

  De mens is geneigd te denken dat we beslissingen bewust nemen en dat de invloed van anderen hierin slechts een kleine rol speelt. De waarheid is dat we ons slechts voor een paar procent van ons gedrag echt bewust zijn. Om deze reden is neuromarketing in de loop der jaren een steeds belangrijker marketinginstrument geworden. Een mooi voorbeeld van neuromarketing is de toepassing van overtuigingsprincipes (van Cialdini) om een product of dienst te verkopen. Waar het in de eerste dagen van neuromarketing alleen weggelegd was voor grotere organisaties, zien nu ook steeds meer kleinere bedrijven en afdelingen kansen om neuromarketing toe te passen in de praktijk.

  Marketing & Techniek

  Doordat er steeds meer data beschikbaar is en het gebruik van data een steeds belangrijkere rol speelt in bedrijven en op afdelingen is het belangrijk om kritisch te kijken naar het inregelen van de hiervoor benodigde systemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een reserverings- en/of kassasysteem, een data management platform of het inregelen van de beschikbare analytische systemen. Dit is niet alleen belangrijk omdat het op den duur voor meer inzicht en rendement kan zorgen, maar ook omdat de implementatie van deze systemen ingrijpend kan zijn voor de bedrijfsvoering. Informeer daarom altijd bij verschillende specialisten welk systeem jouw bedrijf of afdeling echt nodig heeft.


  Wil je meer weten over de inzet van marketing, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book.


  David tegen Goliath

  Als klein(e) bedrijf of afdeling is het niet eenvoudig om de concurrentiestrijd te winnen van de grotere gevestigde merken. Zij hebben natuurlijk de tijd gehad om hun naamsbekendheid te vergroten en weten vaak veel over de klanten die zij bedienen. Kijk daarom eens hoe zij hun merk in de markt zetten en producten verkopen. Zijn er zaken waar hun klanten tegen aanlopen (lees reviews)? Kun jij dat beter? Laat dat dan ook duidelijk merken in jouw marketingcampagnes. Opvallen hoeft niet altijd duur te zijn. Het gaat om een sterk idee en een slimme inzet van de beschikbare middelen. Je hoeft het wiel niet uit te vinden als een ander het al uitgevonden heeft.

  Uiteindelijk heeft jouw bedrijf of afdeling een belangrijk einddoel en dat is een gezond bedrijfsresultaat behalen. Kijk daarom uit met het alsmaar denken vanuit een eigen smaak en hiermee het ‘mooier’ maken van de presentatie (de uitingen of het product). Probeer tijd te steken in het verzamelen van data en meer kennis te krijgen over de doelgroep(en) en middelen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Zo kun je een gerichte boodschap creëren en marketinginstrumenten selecteren en combineren die effectiever werken voor jouw onderneming. 

  Welk gevoel geeft jouw merk

  Verkoop je online producten en/of diensten dan is het belangrijk dat je laat zien dat je jouw doelgroep(en) begrijpt. Gebruik wat overtuigingsprincipes. Laat bijvoorbeeld de usp’s en reviews zien die relevant zijn voor deze doelgroep. Zo kan een potentiële klant zich sneller identificeren met de uiting, is er sneller vertrouwen en is de kans dat er gekocht wordt groter. 

  Mond-tot-mond reclame

  Hoe praten mensen over jouw onderneming? Wees ervan bewust dat sociale bevestiging zowel off- als online belangrijk is. Online zijn mensen vaak sneller geneigd een negatieve ervaring te delen. Dit is geen bedreiging, maar een kans voor jouw onderneming. Het genereren en accuraat bijhouden van reviews is tegenwoordig essentieel. Een goede reactie op een review zorgt voor een positief sentiment en vertrouwen bij (potentiële) klanten.

  De marketing-trein

  Waar we ooit begonnen met een website als ‘visitekaart’ werd de website daarna gezien als het commerciële middelpunt van de organisatie. Tegenwoordig is het steeds meer een treinstation in een landschap met veel stations. Hierbij kun je ieder station zien als een marketingmiddel. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van Facebook, Instagram, TikTok, het zien van een reclamebord of televisiecommercial of het lezen van een commerciële mailing. Voordat een consument jouw product of dienst (‘vanuit de trein’) afneemt heeft deze via de verschillende stations kennisgemaakt met jouw bedrijf.

  De klantreis

  Deze hele reis wordt ook wel de klantreis genoemd. Hoe beter je de boodschap inzet via de juiste marketingmiddelen, hoe groter de kans dat de consument bij jouw ‘treinstation’ iets koopt.

  Afhankelijk van het product of de dienst kunnen de leads en/of verkopen natuurlijk ook via een online reseller binnenkomen. Een voorbeeld hiervan is Bol.com. Dit is een platform waar veel ondernemers producten verkopen. Bol.com creert dus zelf de marketingstations waar de deelnemende bedrijven van profiteren.

  Marketing personalisatie

  Consumenten besteden de laatste jaren steeds meer tijd aan alles wat het internet en de techbedrijven te bieden hebben. Bij het gebruik van alle ‘gratis’ tools worden consumenten overspoeld door reclame. Een nadeel voor bedrijven is dat, met name, algemene reclame-uitingen hierdoor steeds minder snel opvallen.

  Wil je als merk beter bijblijven in het brein dan doe je dit door de klantreis zoveel mogelijk te personaliseren. Met andere woorden: het brengen van de juiste boodschap, op het juiste moment, naar de juiste consument via het juiste marketingmiddel.

  Voor de meeste kleine bedrijven of marketingafdelingen is dit echter een lastige taak. De gehele klantreis personaliseren kun je namelijk alleen doen als je voldoende data ofwel kennis hebt over jouw doelgroep(en). 

  Begin daarom klein…

  Je hoeft niet direct alles te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een aantal eenvoudige demografische en/of geografische interessegroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de interessegroep mannen of vrouwen en de woonplaats van de klant. Zet eens een campagne op die gericht is op een van deze interessegroepen en evalueer achteraf of het resultaat beter is.

  Waarde toekennen aan ieder station

  Ook wel conversie attributie genoemd. Ieder station ofwel marketingmiddel vertegenwoordigt een waarde in geld. De klant heeft inmiddels een reis afgelegd en is geactiveerd door de verschillende stations ofwel marketingmiddelen. Hierin heeft het ene station een grotere bijdrage gehad dan het andere station. Door slimme koppelingen en meetmethoden kunnen we inmiddels voor een aantal stations in de klantreis benoemen hoeveel zij daadwerkelijk opleveren. Iemand heeft bijvoorbeeld een product gekocht na het zien van een uiting op Facebook, maar heeft in de weken ervoor ook een bezoek gebracht aan de site, een commerciële mailing gelezen etc. Er zijn dus meerdere contactmomenten geweest voor de aankoop. 


  Wil je meer weten over de inzet van marketing, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book.


  Klantwaarde op langere termijn

  Hoeveel een klant nu echt waard is voor jouw onderneming, kun je alleen uitrekenen als je alle systemen waarin klantdata verzameld wordt goed aan elkaar koppelt. Dit kan met een eenvoudige Excellijst, maar tegenwoordig heb je hier ook systemen voor. Een klant die een hogere waarde vertegenwoordigt vraagt om een andere manier van benaderen en hiervoor zou de klantreis er dus anders uit moeten zien. Het is verstandig om hierin inzicht te creëren en meer tijd en geld te investeren in klanten die een hogere klantwaarde vertegenwoordigen. 

  Net Promoter Score (NPS)

  Veel bedrijven maken gebruik van de zogenoemde Net Promoter Score (NPS). Deze score geeft het gemiddelde weer van klanten die jou aanbevelen (of niet). Hierbij kennen we drie uitkomsten. Iemand is een detractor, passive of promotor. Een detractor doet exact het tegenovergestelde van een promoter en verspreidt actief zijn of haar negatieve ervaring met jouw bedrijf. Een passive is voor bedrijven interessant, omdat de stap naar promotor relatief eenvoudig te realiseren is. 

  Leuk weetje: Coolblue heeft de hoogste NPS score (68 in 2021) in Nederland. Dit betekent dat zij het meeste klantgerichte bedrijf zijn en dus heel veel promotors heeft.

  Marketing en privacy

  Als je het tegenwoordig over marketing hebt, dan heb je het over privacy. Dit is terecht een steeds belangrijker onderwerp in de maatschappij. Er zijn namelijk legio voorbeelden van bedrijven die data hebben misbruikt en hierom is het goed dat er kritisch wordt gekeken naar hoe je omgaat met privacygevoelige gegevens. Alleen een popup waarin gevraagd wordt of je de cookies accepteert is niet voldoende en je zult dus na moeten denken over waarom jij welke data verzamelt, hoe je dit doet en of je dit verantwoord inzet voor marketingdoeleinden. Jij wilt immers ook niet dat jouw privacygevoelige gegevens op de verkeerde plek terechtkomen.

  Hoe bepaal ik het marketingbudget

  Veel ondernemingen hebben moeite met het bepalen van het juiste marketingbudget. Vaak wordt er gezegd dat het een percentage van de omzet zou moeten zijn. Deze indicatieve benadering is echter zo breed dat je weinig aan deze informatie hebt. De hoogte van het budget zou in ieder geval afhankelijk moeten zijn van verschillende factoren. Denk hierbij aan de branche waarin je werkt, de ondernemingsgrootte en of de product- en/of dienstverlening gericht is op de zakelijke of particuliere markt.

  Speel je graag op safe, dan kun je een deel van de beoogde winst reserveren voor marketinguitgaven. Zie je marketing als investering, dan kijk je naar de vastgelegde doelstelling(en) en hoeveel marketingbudget er nodig is om deze doelstellingen te behalen. Houd in ieder geval altijd in de gaten of er een goede balans is tussen je marketingkosten en de opbrengsten die hieruit voortkomen.

  Wat heb je in deze blogreeks kunnen lezen

  Voor het schrijven van een businessplan of gebruikmaken van OGSM start je met het bepalen van de bestaansreden en de kernwaarden van je onderneming. Dit werkt inspirerend voor het personeel en de klant en zorgt uiteindelijk voor een hoger rendement. Het is verstandig dit niet alleen te doen maar hiervoor een groep van mensen samen te stellen die een verschillende kijk hebben op relevante onderwerpen voor de onderneming. Zo creëer je interessante discussies waardoor het (business)plan sterker wordt. 

  Werknemers hebben een sleutelpositie binnen jouw onderneming en kunnen bij het juiste beleid en de juiste begeleiding de vooraf opgestelde visie en kernwaarden goed uitdragen. Zo worden doelen eenvoudiger behaald en krijgt de organisatie meer zelfvertrouwen.

  Om zo relevant mogelijk te zijn voor jouw klant is het belangrijk om de juiste marketing middelen op het juiste moment in te zetten die gezamenlijk voor een plezierige klantreis zorgen. Doe je het tijdens de gehele klantreis goed, dan creëer je ambassadeurs en komen zij graag terug. Heb je hierin de technische systemen goed ingeregeld, dan kun je op den duur gaan bepalen welke klanten de hoogste klantwaarde vertegenwoordigen. Zodoende kun je investeren in de juiste klanten om je bedrijf of afdeling te laten groeien en meer rendement te behalen.

  Direct naar: Kickstart voor jouw bedrijf of afdeling (deel 1) | Het nut van een businessplan (deel 2)

  Wil je meer weten over de inzet van marketing, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 19 januari 2023
  Geschreven door: Chadli Hachani
  Van Kennisdomein
  Chadli Hachani is de oprichter van Kennisdomein.nl. Hij is in 2008 afgestudeerd (leisure management) en heeft veel ervaring opgedaan als ondernemer van verschillende initiatieven. Daarnaast heeft hij ruim acht jaar managementervaring bij...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Een vulpen op oud perkament
  Marketing tips en uitleg
  Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een
  Scherm met data
  Over ondernemen
  In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
  Zwangere vrouw met blond haar
  Over ondernemen
  Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
  Man met donkere haren en ledlampen
  Over ondernemen
  In een wereld die steeds meer gedreven wordt door commerciële belangen en concurrentie, is het merkenrecht...
  Meer artikelen over Marketing tips en uitleg